Στρογγυλά κέικ από μια ανάλαφρη ζύμη με μαγιά που στην αρχή περιείχε σταφίδες. Ψήνονται σε κυλινδρικά φορμάκια και μετά περιχύνονται με σιρόπι από ρούμι (αν και στο παρελθόν τα περιέχυναν με γλυκό κρασί και τ' άφηναν να "το πιεί" για 24 ώρες τουλάχιστον). Στο τέλος το άλειφαν με μαρμελάδα βερύκοκο και στο κέντρο το γέμιζαν με σαντιγύ και φρούτα.
Ιστορία
Μία θεωρία λέει ότι τα "ρούμ μπαμπά" είναι μία παραλλαγή του ψωμιού τύπου kouglhopf.
Ο Λουδοβίκος XV (1710-1774) προσκαλεσε τον Πολωνό πεθερό του Βασιλέα Stanislas Leszczynska σε γεύμα και του προσέφερε kouglhopf, τα οποία ομως ο τελευταίος τα βρήκε "πολύ στεγνά" σύμφωνα με τα γούστα του, οπότε βούτηξε το ψωμάκι σε λίγο ρούμι για να μαλακώσει. Του άρεσε δε τόσο που το ομόμασε και Baba au Rhum απο το αγαπημένο του βιβλίο που ήταν οι"1001 Νύχτες" και δή τον Αλή Μπαμπά.
Αργότερα ο σέφ δημιούργησε ζύμη για μπριός, έβαλε και σταφίδες μέσα και έτσι γεννήθηκαν τα μπαμπά.
(Savarin, Baba au Rhum, Rum Baba)
Η φωτογραφία είναι απο το Gourmet
(Savarin, Baba au Rhum, Rum Baba)
Η φωτογραφία είναι απο το Gourmet
No comments:
Post a Comment