Είναι ένα πολυετές φυτό με βλαστούς όρθιους και στητούς ύψους μέχρι 1,5 μέτρο. Τα φύλλα είναι μακρουλά και οδοντωτά, οι τρίχες τους έχουν ισταμίνη και φορμικό οξύ. Τα δύο τελευταία απελευθερώνονται με την αφή και έτσι αισθανόμαστε κάψιμο στο δέρμα.
Στη μαγειρική χρησιμοποιούνται τα νεαρά φυλλαράκια που βράζονται είτε για σαλάτα, ή μαζί με πιλάφι, είτε για πίτες τις λεγόμενες "τσουκνιδόπιτες". Τα βραστά φύλλα θεωρούνται πολύ διουρητικά και τονωτικά.
(Urtica dioica- Nettle)
No comments:
Post a Comment