Είδος ξυδιού με έντονη αλλά γλυκιά γεύση. Παράγεται απο τη ποικιλία σταφυλιών Trebbiano, απο τον μούστο. Παλαιώνεται για τουλάχιστον 10 χρόνια μέσα σε ξύλινα βαρέλια είτε απο βαλανιδιά, κερασιά, καρυδιά, κέδρο, μουριά κλπ, το κάθε βαρέλι να δίνει ιδιαίτερο άρωμα στο ξύδι. Το παραδοσιακό χρώμα του ξυδιού αυτού είναι σαν σκούρο κεχριμπάρι με γλυκόξινη γεύση.
Η τιμή του είναι ανάλογα με τον χρόνο παλαίωσης. Ενα μπαλσάμικο 2-3 ετών κοστίζει μερικά ευρώ, αυτά των 10- 20 ετών κοστίζουν πολύ περισσότερο.
Ενα νεαρό μπαλσάμικο (περίπου 8 ετών) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, ενώ όσο παλαιώνουν μπορεί να μπούν σε σάλτσες, μαριναδες, ενώ τα πολύ παλαιωμένα (25 ετών περίπου) δένουν όμορφα με φρούτα π.χ. φράουλες.
Balsamic vinegar
No comments:
Post a Comment