Είδος τυριού απο τη Σίφνο. Είναι ένα σκληρό τυρί που παράγεται απο φρέσκο άβραστο κατσικίσιο γάλα. Το όνομά του το πήρε απο τη ντόπια ονομασία για το κατακάθι στον πάτο του βαρελιού, που στη ντόπια διάλεκτο λέγεται "γύλη". Αφού πήξει το τυρί, ωριμάζει μέσα στο ίζημα στον πάτο του βαρελιού . Τα μικρά κεφάλια του τυριού αυτού είναι σκούρα, με λασπώδες περίβλημα αλλά πολύ αρωματικα.
Επειδή έχει έντονη γεύση συνήθως θεωρείται ωραίος μεζές για τσίπουρο και ούζο.
Λέγεται και γυλωμένο
No comments:
Post a Comment