ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Sunday 18 March 2007

Τυρί "καλαθάκι"


Ένα λιγότερο γνωστό τυρί, από τη Λήμνο. Είναι ένα άσπρο αλμυρό τυρί, η γεύση του οποίου θυμίζει εκείνο της φέτας αλλά δεν είναι τόσο ξινό. Το γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή αυτού του πλούσιου γευστικού τυριού παράγεται από πρόβατα και κατσίκες που βόσκουν την άνοιξη στα πλούσια πράσινα λιβάδια της Λήμνου. Η παραγωγή του περιλαμβάνει μια σειρά από αλάτισμα, ξέπλυμα και στράγγισμα του τυριού προτού τοποθετηθεί σε άρμη για τελευταία φορά. Τοποθετείται σε πλεχτά καλάθια για να στραγγίξει και στη συνέχεια αποθηκεύεται σε χαμηλή θερμοκρασία. Τα σημάδια που παραμένουν πάνω στο τυρί από το πλεχτό καλάθι (εξ’ ου και το όνομα "καλαθάκι"), είναι αυτό που κάνει ξεχωριστή την εμφάνιση αυτού του τυριού από άλλα παρόμοια. Όπως και με τη φέτα, μπορεί να σερβιριστεί ως συνοδευτικό στο γεύμα ή με φρούτα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί σε πίτες ή να μαγειρευτεί με κρέας.

No comments:

ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Blog Archive

About Me

My photo
Lone wolf Veni Vidi Tweetevi