Κλασική, γαλλική άσπρη σάλτσα φτιαγμένη απο βούτυρο, αλεύρι και γάλα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βάση για τη δημιουργία ποικιλίας άλλων σαλτσών. Συνήθως συνοδεύει κρεατικά, αυγά και λαχανικά.
Υπάρχουν τέσσερις θεωρίες για την ιστορία της σάλτσας μπεσαμέλ.
1) Δημιουργήθηκε τον 14 αιώνα απο τους Ιταλούς μαγείρους της Αικατερίνης των Μεδίκων.
2) Η μπεσαμέλ επινοηθηκε απο τον Δούκα Philippe De Mornay, Κυβερνήτη του Saumur και Λόρδο du Plessis Marly στα 1600 .
3) Εφευρέθηκε τον 17ο αιώνα απο τον Μαρκήσιο Louis de Bechamel που ζούσε στη Γαλλία την εποχή του Λουδοβίκου XIV.
4) Μιά άλλη θεωρία λέει ότι την ίδια εποχή με τον Louis de Bechamel, ο σέφ του παλατιού Francois Pierre de la Varenne δημιούργησε την περίφημη αυτή σάλτσα, την συμπεριέλαβε στο βιβλίο του " Le Cuisinier Francois" (The French Cook) και την αφιέρωσε στον Μπεσαμέλ.
Bechamel sauce
No comments:
Post a Comment