ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Wednesday, 3 March 2010

Πάπρικα

Είδος πιπεριού απο τους καρπούς ποικιλίας γλυκιάς κόκκινης πιπεριας.


Τα φυτά προσαρμόζονται σε κάθε κλίμα και γι' αυτό η πάπρικα παράγεται σε όλον τον κόσμο. Οι καρποί της είναι κόκκινοι ή κίτρινοι και όταν ωριμάσουν έντονο κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα. Ξεραίνονται και κονιοποιούνται για να παραχθεί η πάπρικα η οποία είναι ζωηρόχρωμη κόκκινη σκόνη. Υπάρχουν διάφοροι τύπου με έντονο άρωμα και γεύση που κυμαίνεται από γλυκιά έως δριμεία.

Ιστορία

Το όνομα της πάπρικας πιθανότατα προέρχεται από το όνομα του πιπεριού που στα σέρβικα είναι ''πάπαρι''. Η λέξη Capsicum προέρχεται από την ελληνική λέξη ''κάψα'' και η λέξη ''annum'' από την λατινική ''anuns'' που σημαίνει ''έτος''. Ο Χριστόφορος Κολόμβος μετέφερε το φυτό πάπρικας κατά το πρώτο ταξίδι του στην Αμερική. "Γλυκια σαν αμαρτία και καυτή σαν το διάβολο"λένε για τη γεύση της. Η φήμη της σαν μπαχαρικό και με θεραπευτικές ιδιότητες έκανε την εξάπλωσή της ταχύτατη στον αρχαίο κόσμο απο την Ισπανία έως και την Ινδία.
Χρησιμοποιείται ευρύτατα στην κουζίνα πολλών χωρών όπως στην Ουγγαρία (είναι το εθνικό μπαχαρικό και χρησιμοποιείται σε καυτά πιάτα με κρέας όπως το γνωστό ''γκούλας''), στις Βαλκανικές χώρες, την Ισπανία.
Είδη πάπρικας

Διαλεκτή πάπρικα: Περιέχει τους καλύτερους καρπούς, έχει έντονο χρώμα και απαλό άρωμα.
Γλυκιά πάπρικα : Εχει γλυκιά, πιπεράτη γεύση, είναι νόστιμη και πολύ δημοφιλής. Χρωματίζει τα πιάτα, βαθυκόκκινα.
Κόκκινη πάπρικα : Είναι η πιο καυτερή απ' ολες και χρησιμοποιείται κυρίως σε ουγγρικά και βιεννέζικα πιάτα.Paprika ( capsicum annum)

No comments:

ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

About Me

My photo
Lone wolf Veni Vidi Tweetevi