ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Wednesday, 9 September 2009

Tabasco sauce

Σάλτσα φτιαγμένη απο κόκκινες πιπεριές ταμπάσκο, είναι πολύ καυτερές και λίγες σταγόνες αρκούν για να καρυκεύσουν μία σούπα, ένα πιάτο με κρέας, ή λαχανικά.


Είναι ένα θαμνώδες φυτό που έχει ύψος έως μισό μέτρο, ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες. Αγαπάει τον ήλιο και τη ζέστη. Τα λουλούδια είναι πρασινό-ασπρα και οι πιπεριές πράσινες στην αρχή, κοκκινίζουν στη διαδρομή και όταν γεμίσουν με σπόρους ζαρώνουν και γίνονται κίτρινες.
Ιστορία
Το ταμπάσκο είναι μία ποικιλία του Τσίλι, το βασικό συστατικό για την περίφημη σάλτσα που είναι πλέον 135 ετών. Το φυτό καλλιεργείτο απο τα μέσα του 19ου αιώνα στο Μεξικό. Το 1848 περίπου μεταφέρθηκε στην Λουίζιάνα όπου παρήχθει και η Σάλτσα Ταμπάσκο που έγινε παγκοσμίως γνωστή και η ζήτησή της ανέβηκε στα ύψη. Αποτέλεσμα καλλιέργειες να επεκταθούν στην Ν. Αμερική και Κολομβία Μαγειρική
Οι κόκκινες πιπεριές συλλέγονται και μετά ή μπαίνουν στα φαγητά ώς έχουν ή γίνονται σκόνη και μετά ανακατεύονται με ξύδι και αλάτι και μετατρέπονται στην γνωστή σάλτσα

No comments:

ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Blog Archive

About Me

My photo
Lone wolf Veni Vidi Tweetevi