ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Sunday 21 October 2007

Μαγιονέζα

Είδος σάλτσας που παρασκευάζεται με την ομογενοποίηση ελαιόλαδου, αυγών, χυμό λεμονιού ή ξυδιού και διάφορα μυρωδικά.
Ιστορία.
1) Σύμφωνα με το Oxford English Dictionary, η Μαγιονέζα πήρε το όνομά της εντελώς τυχαία απο ορθογραφικό λάθος κατά την διάρκεια γραφής ενός μαγειρικού βιβλίου, η σωστή ονομασία ήταν Mahonnaise. Η σάλτσα αυτή δημιουργήθηκε πρός τιμήν της κατάκτησης της πόλεως Mahon -που βρίσκεται στο νησί Μινόρκα (που ανήκε στην Ισπανία) απο τις δυνάμεις του δούκα Louis-Francois-Armad de Vignerot du Plessis (1696-1788) για λογαριασμό της Γαλλίας.
Ο Δούκας - ή μάλλον ο μάγειράς του - ετοίμασε αυτή τη σάλτσα με αυγά και ελαιόλαδο μιά που δεν διέθετε τη στιγμή εκείνη κρέμα γάλακτος. Ετσι μία νέα σάλτσα γεννήθηκε η "Mahonnaise". Ο δούκας που για την εποχή του ήταν ένας bon vivant πέρα απο δεινός στρατάρχης ήταν και πολύ εκκεντρικός. Ετσι τη νέα σάλτσα την παρουσίασε στους καλεσμένους του σε καθιστό γεύμα όπου ο ίδιος ώς οικοδεσπότης εμφανίσθηκε εντελώς γυμνός.
2) Μερικοί ιστορικοί ισχυρίζονται ότι ο Marie Antoine (Antonin) Careme (1784-1833), διάσημος Γάλλος σέφ και συγγραφέας, είπε ότι η μαγιονέζα προέρχεται απο τη λέξη "magner" που σημαίνει "με το χέρι" εννοώντας ότι τη χτυπάμε με το χέρι.
Το 1910, η Νίνα Χέλμαν (Nina Hellman), μία γερμανίδα μετανάστρια απο τη Νέα Υόρκη, μαζί με τον σύζυγό της Ρίτσαρντ φτιάξανε μία σάλτσα μαγιονέζας για τις σαλάτες και τα σάντουϊτς τους. Γρήγορα η μαγιονέζα αυτή διαδόθηκε με αποτέλεσμα ο Ρίτσαρν Χέλμαν να ανοίξει εταιρεία παραγωγής (1912) και μεταφοράς του εν λόγω προϊόντος που ήταν συσκευασμένο σε γυάλινα βάζα με μία μπλέ κορδέλλα απ' έξω.


Mayonnaise sauce

No comments:

ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Blog Archive

About Me

My photo
Lone wolf Veni Vidi Tweetevi