ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Sunday 22 April 2007

Κανέλα


Μπαχαρικό το οποίο προέρχεται από την αποξηραμένη φλούδα (τεμαχισμένη σε κομμάτια ή/και αλεσμένη) του δένδρου κανέλας. Το δένδρο μπορεί να ξεπεράσει τα 10 μέτρα, όμως οι καλλιεργητές φροντίζουν να μη ξεπερνά τα 2-3 μέτρα ώστε οι βλαστοί να ξακρίζονται εύκολα. Οι ράβδοι απο τις φλούδες, δένονται σε δεμάτια και βράζονται για 2 ημέρες. Μετά ξεκαθαριζόνται και ο καθαρός φλοιός αποξηραίνεται στον ήλιο. Κατά τη διάρκεια της αποξήρανσης, ο φλοιός συστρέφεται ώστε να μοιάζει σαν χαρτί ρολό. Οσο λεπτότερο το πάχος του φλοιού, τόσο λεπτότερη και η γεύση.
Καλλιεργείται στη Σρι Λάνκα, Ινδία, Κίνα, Αντίλλες, Ινδονησία, Μαδαγασκαρη και Κεντρική Αμερική. Το δέντρο της κανέλας μπορεί να ξεπεράσει τα δέκα μέτρα, αυτό όμως που καλλιεργείται για συγκεκριμένη εκμετάλλευση φτάνει έως και δύο ή τρία μέτρα. Υπάρχουν τουλάχιστον 270 είδη κανέλας σήμερα

Στη κουζίνα
Είναι πολύ αρωματική, λεπτή και γλυκιά όμως η γεύση της κάπως πικρή.
Χρησιμοποιείται με τη μορφή φλούδας και σκόνης σε γλυκά, κρέατα, ροφήματα, χυμούς φρούτων, τσάι, μέλι, λικέρ, παγωτά, καρυκευμένα κρασιά, σαν συστατικό σε ψωμί με πιπερόριζα και σε διάφορα είδη κάρυ. Πιο ασφαλής είναι η χρήση της φλούδας γιατί η σκόνη μπορεί να περιέχει και άλλα συστατικά. Εκτός αυτού η φρεσκοτριμμένη φλούδα διατηρεί πιο ατόφιο το άρωμά της.





cinnamon- Cinamomum celylanicum Fam. Lauraceae

No comments:

ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Blog Archive

About Me

My photo
Lone wolf Veni Vidi Tweetevi