ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Monday, 10 November 2008

Κοκορέτσι

Είδος μεζέ που ψήνεται στα κάρβουνα. Είναι φτιαγμένος απο εντόσθια αρνιού τυλιγμένα σφιχτά σε έντερα.
Υπάρχουν πολλοί τρόποι παρασκευής του κοκορετσιού, ένας από τους οποίους περιγράφεται εδώ.[1]
Τα εντόσθια είναι κυρίως εντερα, συκωταριές και γλυκάδια. Τα πλυμένα έντερα φυλάσσονται για λίγες ώρες σε δοχείο με νερό να τα καλύπτει, μαζί με λεμόνια που εξαφανίζουν την έντονη μυρωδιά. Τα συκώτια, γλυκάδι, πνευμόνια κόβονται σε μέτρια κομμάτια, τουςς προστίθεται αλατοπίπερο και μπαχαρικά.

Στην συνέχεια τα κομμάτια περνιούνται εναλλάξ στη σουβλα και τυλίγονται με τη μπόλια (το έντερο). Κατόπιν γίνεται ένας κόμπος με τα έντερα, στην άκρη της τυλιγμένης συκωταριάς και το κοκορέτσι τυλίγεται με τις αρμαθιές (τα εντεράκια). Τα έντερα πρέπει να είναι αρκετά ούτως ώστε να καλύψουν καλά όλο το κοκορέτσι, για να ψηθεί χωρίς να χάσει τους χυμούς του.
Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τη φωτιά και από το πάχος του κοκορετσιού. Συνήθως χρειάζεται γύρω στις 2 ώρες. Σύμφωνα με κάποιες συνταγές, [2] το κοκορέτσι πρέπει να ετοιμάζεται από το πρωί της προηγούμενης μέρας και να παραμένει όρθιο στη σούβλα μέχρι να ψηθεί.
Το κοκορέτσι εκτός από στη σούβλα, μπορεί να ψηθεί και στο φούρνο.

No comments:

ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

About Me

My photo
Lone wolf Veni Vidi Tweetevi