ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Tuesday 7 September 2010

Παλαμίδα


Θαλασσινό ψάρι της οικογένειας των σκομβριδών, της υπόταξης των σκομβοειδών, της τάξης των περκόμορφων. Το επιστημονικό όνομά της είνα "sarda pelamis" και τα άτομα, που το μήκος τους ξεπερνά τα τριάντα εκατοστά, ονομάζονται ρίκια ή τορίκια. Συνήθως το μήκος του σώματός τους κυμαίνεται από εικοσιπέντε μέχρι τριάντα εκατοστά, όμως στα μεγάλα άτομα φτάνει πολλές φορές τα εβδομήντα εκατοστά.

Οι π. ζουν σε μεγάλα βάθη και μόνο την άνοιξη που πρόκειται να γεννήσουν τα αβγά τους πλησιάζουν κοντά στις ακτές, σχηματίζονας μεγάλα κοπάδια. Τα μεγαλύτερα περάσματα των κοπαδιών είναι τα στενά του Βόσπορου και η Προποντίδα, όπου και ψαρεύεται ένας μεγάλος αριθμός του είδους. Τα ρίκια ή τορίκια χρησιμοποιούνται για την παρασκευή λακέρδας. Η π. μαγειρεύεται σε φέτες στο φούρνο, πλακέ ή τηγανητή και το άσπρο παχύ κρέας της ανήκει στη δεύτερη γευστική κατηγορία.

Διαθέτει μεγάλα και ανθεκτικά δόντια και τα δύο ραχιαία πτερύγιά της ενώνονται μεταξύ τους. Οι πλευρές και η κοιλιά έχουν άσπρο ασημί χρώμα. Τα νεαρά άτομα έχουν στη ράχη τους εγκάρσιες γραμμώσεις, που αργότερα εξαφανίζονται σιγά σιγά ή παραμένουν σαν ελαφρές σκούρες ζώνες. Τα αναπτυγμένα άτομα παρουσιάζουν σκουρόχρωμες γραμμές, που διευθύνονται λοξά προς τα εμπρός και κάτω.

Απο τη παλαμίδα, φτιάχνουμε έναν ωραιότατο μεζέ, τη λακέρδα.


Bonito

No comments:

ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Blog Archive

About Me

My photo
Lone wolf Veni Vidi Tweetevi