ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Tuesday 10 November 2009

Pot au feu

Η γαλλική έκδοση του μοσχαρίσιου στιφαδου. Είναι κρέας με λαχανικά και μυρωδικά που όλα μαζί βράζουν σε σιγανή φωτιά σε βαθιά κατσαρόλα με κλειστό σκέπασμα. Το κρέας μπορεί να είναι ουρά, λουκάνικα ή οποιοδήποτε κομμάτι που απαιτεί πολύωρο ψήσιμο. Οταν ετοιμασθεί, πρώτα σερβίρεται ο ζωμός (σκέτος ή εμπλουτισμένος με μικρά ζυμαρικά) και κατόπιν το κρέας με τα λαχανικά συνοδευόμενο απο ένα μπωλάκι αλάτι ή "μουστάρδα Dijon"(βλέπε ορισμό) και αγγουράκια τουρσί.

Ιστορία
Το πιάτο ήταν φαγητό των πλουσίων αλλά και των φτωχών, ανάλογα με τα υλικά του. Κατά τον Μεσαίωνα, η μεταλλική κατσαρόλα του σήμερα, ήταν σε μορφή καζανιού που έβραζε πάνω απο τη χόβολη κάθε σπιτικού. Εκεί έρριχναν ότι τους περίσσευε και απο εκεί έτρωγαν όλο το χειμώνα. Το καζάνι καθαριζόταν μόνο την εποχή της νηστείας.

No comments:

ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

About Me

My photo
Lone wolf Veni Vidi Tweetevi