ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Sunday 22 April 2007

Βασιλικός

Ιστορία

Κατάγεται απο την Ινδία όπου θεωρείτο ιερό φυτό αφιερωμένο στον Κρίσνα και τον Βισνού. Μετά μεταφέρθηκε στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα λένε ότι το έφερε ο Μέγας Αλέξανδρος, όμως οι αρχαίοι μας πρόγονοι δεν το εκτιμούσαν γιατί λέγανε ότι κάτω απο τις γλάστρες του φώλιαζαν οι σκορπιοί, ενώ την έντονη μυρωδιά του τη θεωρούσαν κάτι σαν κατάρα-σημάδι θανάτου. Αντίθετα οι Ρωμαίοι το θεωρούσαν ερωτικό φίλτρο, σημάδι αγάπης για φυλακτό. Οι Αιγύπτιοι το χρησιμοποιούσαν στις ταριχεύσεις και οι Γαλάτες σε τελετές εξαγνισμού. Οι Χριστιανοί ιερείς το χρησιμοποιούσαν για να αγιάζουν με βασιλικό. Στην νεώτερη Ελλάδα το χρησιμοποιούσαν για να διώχνει τα κουνούπια.


Το φυτό

Φυτό ποώδες μονοετές, με ωοειδή φύλλα και λευκά άνθη που σχηματίζουν στάχεις στις κορφές των βλαστών. Δεκάδες οι ποικιλίες που υπάρχουν με διαφορές στα φύλλα. Υπάρχει καλλιεργημένο σε όλη την ελλάδα, σε κήπους και γλάστρες τόσο για την καλλωπιστική του αξία όσο και για τη μαγειρική. Ανθίζει απο την άνοιξη μέχρι το καλοκαίρι.


Ο βασιλικός στη μαγειρική χρησιμοποιείται για αρωματισμό σαλτσών, κρεάτων και ψαριών σούπες και σαλάτες. Συνδυάζεται πολύ με σκόρδο, δεντρολίβανο, φασκόμηλο και καλό ελαιόλαδο(μαρινάτα) που το χρησιμοποιείτε για σαλάτες..



Basil-Ocinum basilicum

No comments:

ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Blog Archive

About Me

My photo
Lone wolf Veni Vidi Tweetevi