Είναι φτιαγμένη από το συνδυασμό πρόβειου και κατσικίσιου γάλακτος. Αυτό που χαρακτηρίζει το τυρί αυτό είναι η ξινή του γεύση, όπως δηλώνεται εξάλλου και από το όνομά του. Έχει μεγαλύτερη περιεκτικότητα λίπους από ότι η κοινή μυζήθρα και το επεξεργάζονται με διαφορετικό τρόπο.
Στραγγίζεται από τα υγρά του και στη συνέχεια αλατίζεται ενώ το ζυμώνουν με το χέρι.
Στη συνέχεια τοποθετείται σε σακούλες όπου πιέζεται για να απελευθερώσει και άλλα υγρά. Όταν τοποθετείται τελικά σε αεροστεγή βαρέλια ή δοχεία, αφήνεται να ωριμάσει για 2 μήνες σε δροσερό μέρος.
Το αποτέλεσμα είναι ένα στεγνό, εύθρυπτο, ξινό τυρί που ταιριάζει απόλυτα με λίγο ούζο ή τσίπουρο.
Οι Κρητικοί αγαπούν αυτό το ιδιαίτερο τυρί και το εξάγουν ήδη από τον 18ο αιώνα.
No comments:
Post a Comment