Tuesday, 20 November 2007
Σού
choux
Εκλέρ

eclair
Tuesday, 13 November 2007
Αφτούδια
Φλομάρια
Κουσκούς

Μαγκίρι
Σχιουφιχτά
Νιόκος
Λέγονται και μπριμπιλόνια
Σιρόν
Είναι Ποντιακή σπεσιαλιτέ.
Τριφτιλίδια
Τριφτούδια
Βαλάνες
Βλήτα

Amaranthus blitoides S. Watson : βλήτο πλαγιαστό
Amaranthus deflexus L.: βλήτο πολυετές
Amaranthus graecizans L. : βλήτο άγριο
Amaranthus hybridus L.: βλήτο καλλιεργούμενο
Amaranthus retroflexus L. : βλήτο τραχύ
Amaranthus spp. : βλήτα
Amaranthus viridis L. : βλήτο λεπτό
Monday, 12 November 2007
Τυρί στίλτον

Σουκρούτ
Οι Ολλανδοί ναυτικοί έπαιρναν μαζί τους στα ταξείδια τους βαρέλια απο ξυνολάχανο για να αποφεύγουν τις ασθένεις - σκορβούτο κυρίως.
Σαλάτα του Καίσαρα
Μαρενγκό
Ιστορία: Το όνομά του το πήρε απο την ομώνυμη πόλη της Ιταλίας όπου το παρασκεύασε ο μάγειρας του Ναπολέοντα σε μία πολιορκία του στρατού του απο τους Αυστριακούς.
Marengo
Μαρίζ
Σάλτσα βελουτέ
Σάλτσα βινεγκρέτ
Απο εκεί και πέρα σαν προσθήκες μπορεί να μπούν ψιλοκομμένα μυρωδικά, μπαχαρικά.
Οι κρεμώδεις βινεγκρέτ περιέχουν αυγό και/ή μουστάρδα.
Αγριόπρασο

Μαγειρεύεται με ρύζι, μπαίνει σε κρεατόπιτες και χορτόπιτες και σε όσα φαγητά χρειάζονται τη γλυκιά του γεύση. Συνδιάζεται πολύ καλά με το σέλινο ή τη ντομάτα. Πλούσια πηγή μεταλλικών αλάτων, άριστο τονωτικό, αντισηπτικό, περιέχει πολλά αιθέρια έλαια που βοηθούν την καλή όρεξη.
Αγουαρδιέντε
Tuesday, 30 October 2007
Μπύρα Stout
Θεωρείται ιρλανδικής καταγωγής.
Μπύρα Pilsner (Pils)
Ιστορία
Η μπίρα οφείλει το όνομά της στην τσέχικη πόλη Plzen (γερμ. Pilsen), όπου παρασκευάστηκε πρώτη φορά το 1842. Σήμερα υπάρχουν και μερικές μαύρες Pils.
Μπύρα Lager
Μπύρα τύπου Bock
Bock
Μπύρα Μπιτερ
Στην Αγγλία η ονομασία αντιστοιχεί σε αφροζύμωτη βαρελίσια Ale με πολύ λυκίσκο και 3,5-4,5% αλκοόλ.
Στην ηπειρωτική Ευρώπη παρασκευάζονται και βυθοζύμωτες μπίρες με αυτό το όνομα.
Bitter
Μπισκότα
Ιστορία
Τα πρώτα μπισκότα τα απαντάμαι το 2ο αιώνα στην Ρώμη. Η λατινική λέξη είναι "bis coctum που σημαίνει "διπλο-ψήσιμο". Μοιάζανε με λεπτές βάφλες πολύ πιο ξερές απο τα σημερινά, σχεδόν αφυδατωμένες για να διαρκούν περισσότερο χρόνο.
Οι ναυτικοί τα προτιμούσαν πολύ, ήταν η ιδανική τροφή για τους μήνες που πέρναγαν στη θάλασσα, στην περίπτωση αυτή μοιάζανε με κρακεράκια, τόσο αφυδατωμένα ήταν για να διαρκούν, χωρίς να πανιάζουν ή να μουχλιάζουν απο τον υγρό καιρό. Ο Χριστόφορος Κολόμβος είχε στα καράβια του μεγάλη παρακαταθήκη μπισκότων τον 15ο αιώνα.
Ιταλικός όρος Biscotti που σημαίνει "ψήνω 2 φορές" (bis= δύο, cotto = ψήνω)–
Βερμιτσέλι
Ανάβω
Αλ' αθενιέν
a l' Athenien
Αυγοκοβω
Monday, 29 October 2007
Γκουλας
Μοσχάρι Γουέλινγκτον
Sunday, 28 October 2007
Ξύδι απο ρύζι
rice vinegar
Ξύδι απο μηλίτη
cider vinegar
Ξύδι απο σέρι
sherry vinegar
Μπουγιαμπέσα
Iστορία
Bouillabaisse
Ογκρατέν
Ισλί
Αλισίβα
Τη χρησιμοποιούσαν επίσης σαν απορρυπαντικό και μαλακτικό για το πλύσιμο των ρούχων.
Fortune cookies

Παλμιέ
Ρούμ Μπαμπά

(Baba au Rhum, Rum Baba)
Η φωτογραφία είναι απο το Gourmet
Σαβαρέν

(Savarin, Baba au Rhum, Rum Baba)
Η φωτογραφία είναι απο το Gourmet
Tuesday, 23 October 2007
Monday, 22 October 2007
Σουρίμι
Surimi
Sunday, 21 October 2007
Μαγιονέζα
Mayonnaise sauce
Σάλτσα Ολλανταίζ
Ιστορία. Πολλοί ιστορικοί λένε ότι παλιά η συγκεκριμμένη σάλτσα λεγόταν Σ. Isigny απο την ομώνυμη πόλη στη Νορμανδία την Isigny-sur-Mer, που ήταν ονομαστή για το βούτυρό της. Ακόμη και σήμερα η Νορμανδία θεωρείται η πρωτεύουσα της κρέμας. Μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, η παραγωγή κρέμας στην Νορμανδία έπεσε έτσι αναγκάστηκαν να την εισάγουν απο την Ολλανδία. Ετσι η ονομασία άλλαξε για να δείχνει τη πηγή παραγωγής της κρέμας.
Hollandaise sauce
Σούπα coulis
coulis or cullis soup
Σάλτσα coulis
coulis or cullis sauce
Σάλτσα chasseur
Chasseur sauce
Σάλτσα Μπεσαμέλ
Κλασική, γαλλική άσπρη σάλτσα φτιαγμένη απο βούτυρο, αλεύρι και γάλα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βάση για τη δημιουργία ποικιλίας άλλων σαλτσών. Συνήθως συνοδεύει κρεατικά, αυγά και λαχανικά.
Υπάρχουν τέσσερις θεωρίες για την ιστορία της σάλτσας μπεσαμέλ.
1) Δημιουργήθηκε τον 14 αιώνα απο τους Ιταλούς μαγείρους της Αικατερίνης των Μεδίκων.
2) Η μπεσαμέλ επινοηθηκε απο τον Δούκα Philippe De Mornay, Κυβερνήτη του Saumur και Λόρδο du Plessis Marly στα 1600 .
3) Εφευρέθηκε τον 17ο αιώνα απο τον Μαρκήσιο Louis de Bechamel που ζούσε στη Γαλλία την εποχή του Λουδοβίκου XIV.
4) Μιά άλλη θεωρία λέει ότι την ίδια εποχή με τον Louis de Bechamel, ο σέφ του παλατιού Francois Pierre de la Varenne δημιούργησε την περίφημη αυτή σάλτσα, την συμπεριέλαβε στο βιβλίο του " Le Cuisinier Francois" (The French Cook) και την αφιέρωσε στον Μπεσαμέλ.
Bechamel sauce
Σάλτσα Μπεαρναίζ
Ιστορία. Τον 19ο αιώνα ο σέφ Jules Colette του Παρισινού εστιατορίου "Le Pavillon Henri IV"
δημιούργησε την εν λόγω σάλτσα, πρός τιμήν της γενέτειρας του Ερρίκου IV που ήταν η πόλη Bearn στην ευρύτερη περιοχή των Πυρηνναίων, στη ΝΔ Γαλλία.
Bearnaise sauce
Ρύζι Μπασμάτι
Basmati rice
Μπαρκέτ
Μπάγκνα-Κάουντα
Bagna Cauda
Μπάγκελ

Στρογγυλά ψωμάκια που πρώτα βράζονται και μετά ψήνονται στο φούρνο. Σερβίρονται κομμένα στη μέση, αλειμμένα με βούτυρο ή με κρεμώδη τυριά.
Καρέμ
(Marie Antoine) Antonin Caréme (1784-1833)
Κόρν μπίφ
Είδος μοσχαρίσιου κρέατος απο στήθος ή κυλόττο ή στρογγυλό το οποίο έχει υποστεί επεξεργασία μέσα σε άρμη με τη προσθήκη μπαχαρικών-μυρωδικών, όπως τριμμένο σκόρδο, πάπρικα, θυμάρι, μαϊντανός καθώς και πίκλες διάφορες.
Ιστορικά θεωρείται παραδοσιακό Ιρλανδικό φαγητό που σερβίρετο μία φορα το χρόνο στην ύπαιθρο, ανήμερα την Κυριακή του Πάσχα. Επειδή τότε δεν υπήρχαν ψυγεία για τη διατήρηση του κρέατος και επειδή το μοσχάρι ήταν ακριβό για να σπαταλείται, το έκοβαν σε κομμάτια και το αλάτιζαν.
Ο όρος "κόρν" (corned) δεν έχει σχέση με το καλαμπόκι (corn). Αφορά τη μέθοδο που ακολουθούσαν για τη διατήρηση του κρέατος. Επαιρναν μεγάλα κομμάτια χοντρό αλάτι, μακρουλά σαν ολόκληρα αραποσίτια και με αυτά έτριβαν το κρέας. Αργότερα η άρμη (brine) αντικατέστησε το χοντρό αλάτι, αλλά η ονομασία έμεινε.
Corned beef
Μπιριάνι
Είδος πολτού που δημιουργείται απο την ανάμιξη μπαχαρικών και σησαμέλαιου που στη συνέχεια σερβίρεται με κρεατικά, πουλερικά, ψαρικά ακόμη και σε πιάτα λαχανικών, μαζί με ρύζι. Τα συστατικά του είναι, κόλιανδρος, κουρκουμάς, κίμινο, πιπεριές τσίλι, αλάτι, πιπερόριζα και σκόρδο, όλα σε ξερή, τριμμένη μορφή.
Ινδικής καταγωγής.
Biryani paste
Saturday, 20 October 2007
Ασκόλυμπρος

Golden thistle, Scolymus hispanicus, fam. asteraceae
Monday, 15 October 2007
Ρόστ μπίφ
Πόντς

Friday, 12 October 2007
Φατουράδα
Τουλούμπα

Σίτεμα
Σορμπέ
Σέρι
Χρησιμοποιείται σαν απεριτίφ, αλλά έχει και πολλές χρήσεις στην μαγειρική-ζαχαροπλαστική.
Ισπανικής καταγωγής
Sherry
Σαρλότ ρύς
Charlotte russe
Σαρλότ
Tuesday, 9 October 2007
Ολ σπάις

Κατάγεται απο την Ν. Αμερική