Tuesday, 13 July 2010
Μαρινάδα
Ζεστό ή κρύο υγρο με βάση το ξύδι, το κρασί το χυμό λεμονιού και διάφορα αρωματικά χόρτα και μπαχαρικά. Στο υγρό αυτό αφήνουμε να αρωματισθούν διάφορα κομμάτια κρέας, συνήθως απο κυνήγι προτού μαγειρευτούν.
Marinade
Marinade
Ματελότ
Πηχτή σούπα με διάφορα ψάρια και οστρακόδερμα, βρσμένα με κρασί, κρεμμύδια και μανιτάρια
Matelote
Matelote
Friday, 9 July 2010
Picanha
Τρυφερό μοσχαρίσιο κρέας, ιδιαίτερα αγαπητό στη Βραζιλία, όπου το προτιμούν ψητό στη σχάρα. Έχει ένα λεπτό στρώμα λίπους, το οποίο αφαιρούμε μετά το ψήσιμο.
Στις περισσότερες Ευρωπαικές χώρες θα το βρούμε με το όνομα "καπάκι" - Roast rump
Στις περισσότερες Ευρωπαικές χώρες θα το βρούμε με το όνομα "καπάκι" - Roast rump
Gravlax

Φιλέττο, ή λεπτές φέτες ωμού σολωμού, που έχει γίνει παστός με ζάχαρη, αλάτι και φρέσκο άνιθο.
Ιστορία
Κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα ήταν φαγητό των ψαράδων που αφού αλάτιζαν το σολωμό τον έθαβαν στην άμμο λίγο πιο πάνω απο τη κορυφογραμμή της παλίρροιας για να "ψηθεί". Το όνομα "grav" στα Σουηδικά σημαίνει "τάφος" ή " τρύπα στο χώμα". Σήμερα αντί για θάψιμο στην άμμο ο σολωμός τοποθετείτε σε μία ξερή μαρινάδα απο αλάτι, ζάχαρι, άνηθο και μένει εκείγια μερικές μέρες.
Σουηδικής καταγωγής
Thursday, 8 July 2010
Ματινιόν
Μείγμα απο καρότο , κρεμμύδι, σέλινο, ζαμπόν, όλα κομμένα σε κύβους με δάφνη και θυμάρι. Το μείγμα σιγοβράζει με βούτυρο, ντεγκλασάρεται με λευκό κρασί για να χρησιμοποιηθεί αργότερα ως στρώση για το μαγείρεμα κρέατος.
Matignon
Matignon
Μελμπά
Μενού α λα κάρτ
Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζεται το μενού του οποίου τα προσφερόμενα φαγητά είναι γραμμένα σε κατάλογο και καθένα έχει τη δική του τιμή, δλδ ο πελάτης έχει την ευχέρεια της επιλογής.
a la cart
a la cart
A la cart
Μενού α λα καρτ : Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζεται το μενού του οποίου τα προσφερόμενα φαγητά είναι γραμμένα σε κατάλογο και καθένα έχει τη δική του τιμή, δλδ ο πελάτης έχει την ευχέρεια της επιλογής.
Μενού
Ο κατάλογος των εδεσμάτων που προσφερονται σε ένα εστιατόριο. Το μενού μπορεί να είναι δύο ειδων, α) α λα κάρτ ( a la cart) και β) ταμπλ ντ' οτ (table d' hote)
α) Μενού α λα καρτ - a la cart: Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζεται το μενού του οποίου τα προσφερόμενα φαγητά είναι γραμμένα σε κατάλογο και καθένα έχει τη δική του τιμή, δλδ ο πελάτης έχει την ευχέρεια της επιλογής.
β) Μενού ταμπλ ντ' οτ - Table d' hote: Με τον όρο αυτό χαρακτηρίζεται το μενού σε αστιατόριο με προκαθορισμένα πιάτα χωρίς τη δυνατότητα επιλογής απο τον πελάτη.
Μιλφέιγ
Είδος γλυκού με πολλες στρώσεις φύλλου σφολιάτας εναλάξ με κρέμα πατισερί. Είναι πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη. 
Για την ιστορία του κυττάξτε εδώ
Mille feuille

Για την ιστορία του κυττάξτε εδώ
Mille feuille
Μιλανέζ
Ορος που δηλώνει ότι το φαγητό έχει μαγειρευτεί κατά το τρόπο του Μιλάνου!. Συνήθως το πιάτο περιέχει ρύζι ή μακαρόνια και τριμμένη παρμεζάνα. Επίσης το πανάρισμα γίνεται με τριμμένη παρμεζάνα αντί για γαλέτα
a la milanaise
Wednesday, 7 July 2010
Μινεστρόνε
Mixed grill
Μιξτ γκρίλ
Σάλτσα Μορνέ
Σάλτσα που παράγεται απο τη Μπεσαμέλ με τη προσθήκη κρόκου αυγού και τριμμένης γραβιέρας.
Sauce mornay
Sauce mornay
Μορχέλες
Είδος αρωματικών μανιταριών που κυκλοφορούν συνήθως αποξηραμένα. Αφού μαλακώσουν σε νερό, χρησιμοποιούνται σε ομελέτες, σούπες ή μαγειρεμένα με βούτυρο και κρέμα γάλακτος.
Τυρί Μοτσαρέλλα
Μοτσαρέλα
Tuesday, 6 July 2010
Μασκαρπόνε
Μούς

Είδος κρέμας
1) Ζαχαροπλαστικής : Αρωματισμένη με διάφορα υλικά, κυρίως με κρέμα γάλακτος. Σερβίρεται κρύα σαν επιδόρπιο
2) Μαγειρικής: κρέμα μου φτιάχνεται με ωμό (για ζεστή μούς) ή βρασμένο ψαχνό (για κρύα μούς), απο τπ κύριο υλικό, αφού χτυπηθεί στο γουδί και περαστεί απο σίτα. Στη συνέχεια προστίθεται κρέμα γάλακτος΄και ζελέ για να δέσει.
mousse
1) Ζαχαροπλαστικής : Αρωματισμένη με διάφορα υλικά, κυρίως με κρέμα γάλακτος. Σερβίρεται κρύα σαν επιδόρπιο
2) Μαγειρικής: κρέμα μου φτιάχνεται με ωμό (για ζεστή μούς) ή βρασμένο ψαχνό (για κρύα μούς), απο τπ κύριο υλικό, αφού χτυπηθεί στο γουδί και περαστεί απο σίτα. Στη συνέχεια προστίθεται κρέμα γάλακτος΄και ζελέ για να δέσει.
mousse