Η δημιουργία κρούστας στην επιφάνεια της τροφής. Η κρούστα γίνεται είτε με κουρκούτι, βούτυρο, κρέμα γάλακτος, τυριά, μπεσαμέλ και που τοποθετείτε στο φούρνο.
Γαλλικός όρος gratine
Thursday, 18 November 2010
Αχνισμα
Μαγείρεμα στον ατμό. Μέσα σε ένα σκεύος με τρύπες βάζουμε τη τροφή και το αφήνουμε πάνω σε νερό που βράζει.
Είδη μοσχαρίσιου φιλέτου
Chateaubriand : Συνήθως είναι για δύο άτομα. Είναι κομμένο απο το κέντρο του μπόν φιλέ
Chuck steak: Είδος φιλέτου που κόβεται απο το λαιμό μέχρι τα πλευρά
Cube steak : Ενα κομμάτι κρέατος κομμένο σε κύβο και χτυπημένο να μαλακώσει
Fillet minion : Μπόν φιλέ
Flank steak : Κομμάτι απο τη κοιλιά του ζώου. Δεν είναι πολύ τρυφερό
Flat iron steak: Κομμάτι απο ωμοπλάτη
Hanger steak : Κομμάτι απο τη θωρακική χώρα. Εχει μαλακές άκρες αλλά σκληρό κέντρο.
Rib eye steak: είδος κοπής απο τα πλευρά μαζί με τους μύες. Συνήθως ψήνεται στο φούρνο ή στη σχάρα.
Rump or round steak : Κομμάτι απο το γλουτό, αρκετά σκληρό
Sirloin steak : Κρέας κομμένο απο το γοφό, πολύ μαλακό
Skirt steak : Κομμάτι απο το θώρακα, λίγο σκληρό
T-bone steak & strip steak: Είδος μπόν φιλέ αλλά λίγο πιο σκληρό.
Salisbury steak : Αυτό δεν είναι πραγματικό φιλέτο είναι ένα μείγμα απο μοσχαρισια κομμάτια, πλασμένα με κρεμμύδια ή και μανιτάρια.
Swiss steak: Δεν είναι πραγματικό φιλέτο είναι ένα κομμάτι μοσχαρίσιο κρέας που το έχουν κοπανήσει και μετά σωτάρει.
Steak tartare: Ψιλοκομμένο φιλέτο μαζί με κρεμμύδι, μαϊντανό και κάππαρη.
Chuck steak: Είδος φιλέτου που κόβεται απο το λαιμό μέχρι τα πλευρά
Cube steak : Ενα κομμάτι κρέατος κομμένο σε κύβο και χτυπημένο να μαλακώσει
Fillet minion : Μπόν φιλέ
Flank steak : Κομμάτι απο τη κοιλιά του ζώου. Δεν είναι πολύ τρυφερό
Flat iron steak: Κομμάτι απο ωμοπλάτη
Hanger steak : Κομμάτι απο τη θωρακική χώρα. Εχει μαλακές άκρες αλλά σκληρό κέντρο.
Rib eye steak: είδος κοπής απο τα πλευρά μαζί με τους μύες. Συνήθως ψήνεται στο φούρνο ή στη σχάρα.
Rump or round steak : Κομμάτι απο το γλουτό, αρκετά σκληρό
Sirloin steak : Κρέας κομμένο απο το γοφό, πολύ μαλακό
Skirt steak : Κομμάτι απο το θώρακα, λίγο σκληρό
T-bone steak & strip steak: Είδος μπόν φιλέ αλλά λίγο πιο σκληρό.
Salisbury steak : Αυτό δεν είναι πραγματικό φιλέτο είναι ένα μείγμα απο μοσχαρισια κομμάτια, πλασμένα με κρεμμύδια ή και μανιτάρια.
Swiss steak: Δεν είναι πραγματικό φιλέτο είναι ένα κομμάτι μοσχαρίσιο κρέας που το έχουν κοπανήσει και μετά σωτάρει.
Steak tartare: Ψιλοκομμένο φιλέτο μαζί με κρεμμύδι, μαϊντανό και κάππαρη.
Ντολμάς
Ξινομυζήθρα
Είδος τυριού απο πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα. Αφήνουν το τυρόγαλα μαζί με το φρεσκο γάλα για 24 ώρες περίπου σε φυσική θερμοκρασία ΄για να ξυνίσουν. Λέγεται και ξινοτύρι.
Παράγεται στη Κρήτη
Παράγεται στη Κρήτη
Φέτα
Tuesday, 16 November 2010
Κρασί chambre
Γαλλικός όρος που υποδηλώνει ότι ένα κόκκινο κρασί ή τυρί, έχει φθάσει σε θερμοκρασία δωματίου και είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Μπισκότα σαμπλέ
Sambals
Σαμόζας
Samosa
Ρεμπλοσόν
Reblochon
Ραταφιά
Sponge cake
Αλλη λέξη για το παντεσπάνι. Πήρε το όνομά του λόγω της σπογγώδους μορφής που παίρνει, όταν φουσκώσει κατά το ψήσιμο΄.
Κρέμα royal
Κρέμα που γίνεται με βάση τους κρόκους αυγών και το γάλα. Χρησιμοποιείται για το γαρνίρισμα διαυγών σούπων, ιδιαίτερα κονσομέ.
Consomme royal.
Consomme royal.
Πηχτόγαλο
Έχει γιαουρτώδη υφή και ελαφρά υπόξινη γεύση . Παράγεται από μη παστεριωμένο πρόβειο η μείγμα αιγοπρόβειου γάλακτος.Εχει υγρασία 65%,λιπαρά επι ξηρού 50%,πρωτείνες 16-20% ,αλάτι περίπου 1%. Μπαίνει σε πιτούλες ή τρώγεται και αυτούσιο. Με τούτο το τυρί γίνεται και η περίφημη χανιώτικη μπουγάτσα του Ιορδάνη.
Κατάγεται απο τα Χανιά, Κρήτης
Περχαροτύρι
Είδος καπνιστού τυριού. Η μάζα του μοιάζει με αυτή του κασεριού , έχει φαιό περίβλημα και είναι καλά καπνισμένο. Ελαφρά αλατισμένο και νόστιμο. Θα το βρείτε σε λίγα καταστήματα στην Θεσσαλονίκη και στο Κιλκίς
Ποντιακής προέλευσης
Wednesday, 10 November 2010
Πηκτίνη
Απαραίτητη για το πήξιμο της μαρμελάδας, βρίσκεται στη φύση σε μερικά φρούτα και λαχανικά, αλλά παράγεται και τεχνητά. Είναι ένας υδατάνθρακας στην οικογένεια των πολυσακχαριτών
Paris-Brest
Mousse
Ελαφρύ γλύκισμα απο μαρέγκα ή κρέμα σαντιγύ. Εχει σπογγώδη υφή. Μπορεί να σερβιρισθεί σαν πρωτο πιάτο ή σαν γλυκό.
Μούς
Ελαφρύ γλύκισμα απο μαρέγκα ή κρέμα σαντιγύ. Εχει σπογγώδη υφή. Μπορεί να σερβιρισθεί σαν πρωτο πιάτο ή σαν γλυκό.
mousse
mousse
Καβουρδίζω
Τηγάνισμα στο λάδι, σε σιγανή φωτιά μία τροφή μέχρι να ροδίσει καλά. Αν ψήσουμε ξηρούς καρπούς λέγεται καβούρδισμα. Αλλη λέξη για το καβούρδισμα είναι το σωτάρισμα.
Liaison
Μείγμα απο υλικά που χρησιμοποιούνται για το δέσιμο σούπας ή σάλτσας. Συνήθως απο τελείται απο κρόκους αυγών και κρέμα γάλακτος. |
Φριτούρα
Τηγάνισμα σε πολύ μεγάλη ποσότητα λιπαρής ουσίας και σε πολύ υψηλή θερμοκρασία (π.χ., πατάτες, μικρά ψαράκια)
Ριζότο
Φαγητό ιταλικής προέλευσης με βάση το ρύζι, μαγειρεμένο με ζωμό κρέατος ή και λαχανικών ώστε να γίνει κρεμώδες. Θεωρείται ένα απο τα πιο διαδεδομένα ορεκτικά της Ιταλίας, συχνά όμως σερβίρεται σαν γαρνιτούρα με ένα κομμάτι κρέας ή και απο μόνο του σαν κύριο πιάτο.
Οι ποικιλίες ρυζιού που χρησιμοποιούνται στην Ιταλία για ριζότο είναι " Arborio, Baldo, Carnaroli, Padano, Roma, and Vialone Nano". Το Carnaroli είναι ένα είδος ρυζιού που δεν λασπώνει εύκολα, το Vialone Nano έχει μικρούς κόκκους, μαγειρεύεται γρηγορώτερα και έχει ωραιότερη γεύση. Αυτα τα δύο δίνουν μία κρεμώδη υφή στο σύνολο του πιάτου και θεωρούνται τα καλύτερα ρύζια για ριζότο. Τα άλλα προτιμώνται για νερουλά ριζότο ή και για σούπες.
Οι ποικιλίες ρυζιού που χρησιμοποιούνται στην Ιταλία για ριζότο είναι " Arborio, Baldo, Carnaroli, Padano, Roma, and Vialone Nano". Το Carnaroli είναι ένα είδος ρυζιού που δεν λασπώνει εύκολα, το Vialone Nano έχει μικρούς κόκκους, μαγειρεύεται γρηγορώτερα και έχει ωραιότερη γεύση. Αυτα τα δύο δίνουν μία κρεμώδη υφή στο σύνολο του πιάτου και θεωρούνται τα καλύτερα ρύζια για ριζότο. Τα άλλα προτιμώνται για νερουλά ριζότο ή και για σούπες.
Ζούλα βραστή
Πιάτο με γίδα βραστή που συνοδεύεται με χοντρά μακαρόνια.
Καταγωγή απο τα ορεινά χωριά της Νάξου.
Καταγωγή απο τα ορεινά χωριά της Νάξου.