Η ανώτερη κατηγορία των παραγόμενων οίνων. Οι νομοθετικοί περιορισμοί στην παραγωγή τους είναι αυστηροί και περιλαμβάνουν τις επιτρεπόμενες ποικιλίες αμπελιού που συμμετέχουν στην παραγωγή τους, η γεωγραφική ζώνη, η ανώτατη απόδοση των αμπελιών, οι καλλιεργητικές τεχνικές, οι όροι οινοποίησης κλπ. Στην ετικέττας τους φέρουν το όνομα της περιοχής και την ένδειξη V.Q.P.R.D. ή τις ελληνικές ενδείξεις οίνος Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) ή οίνος Ονομασίας Προελεύσεως Ελεγχομένης (Ο.Π.Ε.).
Tuesday, 28 September 2010
Ρετσίνα
Το ελληνικό κρασί που στη διάρκεια της ζύμωσης έχει προστεθεί ρετσίνι πεύκου μ' αποτέλεσμα τον αρωματισμό του.
Λιπαρό κρασί
Το κρασί που στη γεύση δίνει την αίσθηση του πάχους, της λιπαρότητας, δεν είναι λεπτόρευστο ούτε νερουλιάρικο.
Λευκός οίνος
Το κρασί που έχει άσπρο χρώμα (κίτρινο) και έχει παραχθεί με την τεχνική της λευκής οινοποίησης μ' εφαρμογή της σε λευκά σταφύλια ή σε ερυθρά (χωρίς εκχύλιση των στεμφύλων).
Κρασί
Το προϊόν που προκύπτει από τη αλκοολική ζύμωση των σακχάρων του χυμού του σταφυλιού. Κυρίως αποτελείται από 85 % νερό, 10 - 12 % αλκοόλη, 0,3 - 0,6 % οξέα και τεράστιο αριθμό άλλων στοιχείων και ενώσεων (υπολογίζονται σε πλεόν των 600).
Η λέξη κρασί προέρχεται από το "κράμα", την "κράση" (την ανάμιξή του δηλ. με νερό) που έκαναν οι αρχαίοι έλληνες προκειμένου να το καταναλώσουν χωρίς τις συνέπειες της μέθης.
Ησυχο κρασί
Το κρασί που περιέχει ελάχιστο ανθρακικό (λιγότερο από 1 gr. ανά λίτρο). Ο αφρισμός του είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τα αφρώδη και αεριούχα κρασιά.
Ημίγλυκο κρασί
Το κρασί που περιέχει αζύμωτα σάκχαρα σε περιεκτικότητα ματαξύ 15 και 25 gr. ανά λίτρο.
Επιτραπέζια κρασιά
κρασιά που παράγονται από σταφύλια εντός και εκτός ζωνών και δεν έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τοπονύμιο.
Γλυκό κρασί
Το κρασί που έχει αζύμωτα σάκχαρα. Τα σάκχαρα αυτά προέρχονται από το σταφύλι ή έχουν προστεθεί στο κρασί σε κάποιο στάδιο της παραγωγής. Περιεκτικότητα μεγαλύτερη των 25 gr. ανά λίτρο.
Ροζέ κρασί
Ερυθρωπός οίνος
Ερυθρός οίνος
Το κρασί που έχει κόκκινο χρώμα και έχει παραχθεί με την τεχνική της ερυθράς οινοποίησης μ' εφαρμογή της σε κόκκινα σταφύλια (εκχύλιση των στεμφύλων).
Αεριούχα κρασιά
Τυροζούλι
Παραδοσιακό τυρί από κατσικίσιο γάλα. Τρώγεται φρέσκο (χλωρό)είτε λίγο ωριμασμένο. Συνοδεύεται θαυμάσια από θυμαρίσιο μέλι. Φτιάχνεται κυρίως στα σπίτια
Κρητικής προέλευσης
Τσαλαφούτι
Έχει υφή γιαουρτιού, αλοιφώδες. Παράγεται στο Αγρίνιο από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα.
Ειναι ακριβώς το ίδιο με το κατίκι Δομοκού μόνο που στην Αιτωλοακαρνανία λέγεται Τσαλαφούτι
Σκοτύρι Ιού
Λευκό μαλακό αλοιφώδες τυρι που τα παλιά χρόνια φιαχνότανε μέσα σε ασκούς από τομάρια ζώων με εμποτισμο γάλακτος μέσα στο τυρί του ασκού.
Στις μέρες μας γίνεται σε ντενεκέδες μόνο από μερικους μερακλήδες τυροκόμους του νησιού .
Θα το βρείτε μόνον στην Ιο
Ξινό Τζιάς
Μαλακό λευκό τυρί που παρασκευάζεται απο κατσικίσιο γάλα. Ωριμάζει σε υφασμάτινη σακκούλα που μόλις φύγει ο τσίρος (τα υγρά του) το ζυμώνουν με αλάτι.
Καταγωγή Κυκλάδες.
Ξίγαλα Σητείας
Πρόκειται γιά ένα τυράκι αλοιφώδους υφής που παρασκευάζεται αποκλειστικά στην Σητεία.
Γευστικά μοιάζει με την ξυνομυζήθρα και το πυκτόγαλο των Χανίων.
Εχει πλούσια γεύση ξυνούτσικη και φρέσκια.
Μαλάκα
Είναι η τυρόμαζα που προκύπτει στο πρώτο στάδιο της τυροκόμησης της γραβιέρας.
Είναι ελαστική και ομοιογενής και οι Κρητικοί την χρησιμοποιούν αποκλειστικά όταν φτιάχνουν πίτες και κυρίως τη Χανιώτικη τούρτα που γίνεται με 4 τυριά, αρνίσιο κρέας και δυόσμο.
Κλωτσοτύρι
Είδος μαλακού τυριού που παράγεται απο προβειο ή και κατσικίσιο γάλα.
Με γάλα που μένει μετά την εξαγωγή βουτύρου. Προσθέτεται λίγο φρέσκο γάλα στο αποβουτυρωμένο, κόβεται με λίγη πιτιά σε θερμοκρασία δωματίου και σουρώνεται. Πρωτόγονη τυροκόμηση που γίνεται μόνο σε σπίτια. Συνήθως φτιαχνουν ένα είδος τυρόπιτας με αυτό.
Παράγεται στην Ηπειρο και Θεσσαλία, στον ορεινό όγκο των Αγράφων.
Θηλυκοτυρί Νάξου
Το αντίθετο του αρσενικού Νάξου.
Γίνεται απο τα απογευματινά αρμέγματα, όπου το γάλα είναι πιό αδύνατο σε λιπαρά και πρωτείνες και δεν είναι τίποτε άλλο απο ένα είδος ανθότυρου.
Γάις
Ενα τυρί ποντιακής προέλευσης. Ο τρόπος κατασκευής του έρχεται απο τον μακρινό Πόντο, έχει σχήμα πλεξούδας, υφή ημίσκληρη και απαλή γεύση.
Βρίσκεται μόνο στο Κιλκίς και σε ωρισμένα καταστήματα της Θεσσαλονίκης. Η λέξη "γαίς" σημαίνει ζώνη. Επομένως θα μπορούσαμε να το πούμε τυρί -ζώνη.
Ασκαλώνιο
Αναρή

Ετσι λέγεται η Κυπριακή μυζήθρα.
Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο η αγελαδινό γάλα η μείγμα αυτών. Είναι υποπροιόν διαφόρων τύπων τυριών,κυρίως σκληρών. Παρασκευάζεται από τον ορρό που απομένει μετά την αφαίρεση της τυρόμαζας. Είναι λευκού χρώματος ,χωρίς εξωτερικό περίβλημα. Εχει χαμηλά λιπαρά.
Καταναλώνεται φρέσκο η ξηραμένο. Χρησιμοποιείται σαν τυρί γέμισης όταν είναι φρέσκο. σαν τρίμμα στα ζυμαρικά όταν ωριμάσει
Monday, 27 September 2010
Κούκος

Αλλα ονόματα : Κολοχτύπα ή και καραβίδα
Slipper lobsters (Scyllarides latus)Κολοχτύπα

Αλλα ονόματα : Κούκος ή και καραβίδα
Slipper lobsters (Scyllarides latus)
Friday, 24 September 2010
Σοτέρν

Θεωρείται σαν ένα απο τα μεγαλύτερα γλυκά κρασιά τύπου λικέρ στο κόσμο. Προέρχεται απο μία γεωγραφική ζώνη η οποία βρίσκεται νότια της περιοχής Graves (Γαλλία).
Είναι αισθησιακό κρασί με χρυσαφί χρώμα, έντονες νότες μελιού, φουντουκιού και πορτοκαλιού. Είναι ένα κλασσικό κρασί για το τέλος του γεύματος το οποίο πίνει κανείς μόνο του ή μαζί με επιδόρπιο.
Πίνεται παραδοσιακά δροσερό ως απεριτίφ ή με συνοδεία φουα γκρά.
Για την ιστορία δείτε εδώ
Sauternes
Sauternes

Θεωρείται σαν ένα απο τα μεγαλύτερα γλυκά κρασιά τύπου λικέρ στο κόσμο. Προέρχεται απο μία γεωγραφική ζώνη η οποία βρίσκεται νότια της περιοχής Graves (Γαλλία).
Είναι αισθησιακό κρασί με χρυσαφί χρώμα, έντονες νότες μελιού, φουντουκιού και πορτοκαλιού. Είναι ένα κλασσικό κρασί για το τέλος του γεύματος το οποίο πίνει κανείς μόνο του ή μαζί με επιδόρπιο. Πίνεται παραδοσιακά δροσερό ως απεριτίφ ή με συνοδεία φουα γκρά.
Για την ιστορία δείτε εδώ
Thursday, 23 September 2010
Κράκερ
cracker
Κρέπες
Κρεπινέτες
Crepinettes
Κρόκ μεσιέ
Κροκανμπούς

Είδος γλυκού που γίνεται με βάσει τα σού, γεμιστό με κρέμα, τοποθετημένα σε σχήμα λόφου, περιχυμένα με λιωμένη καραμέλα και πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.
croquembouche
Λάιμ
Tuesday, 7 September 2010
Παλαμίδα
Θαλασσινό ψάρι της οικογένειας των σκομβριδών, της υπόταξης των σκομβοειδών, της τάξης των περκόμορφων. Το επιστημονικό όνομά της είνα "sarda pelamis" και τα άτομα, που το μήκος τους ξεπερνά τα τριάντα εκατοστά, ονομάζονται ρίκια ή τορίκια. Συνήθως το μήκος του σώματός τους κυμαίνεται από εικοσιπέντε μέχρι τριάντα εκατοστά, όμως στα μεγάλα άτομα φτάνει πολλές φορές τα εβδομήντα εκατοστά.
Οι π. ζουν σε μεγάλα βάθη και μόνο την άνοιξη που πρόκειται να γεννήσουν τα αβγά τους πλησιάζουν κοντά στις ακτές, σχηματίζονας μεγάλα κοπάδια. Τα μεγαλύτερα περάσματα των κοπαδιών είναι τα στενά του Βόσπορου και η Προποντίδα, όπου και ψαρεύεται ένας μεγάλος αριθμός του είδους. Τα ρίκια ή τορίκια χρησιμοποιούνται για την παρασκευή λακέρδας. Η π. μαγειρεύεται σε φέτες στο φούρνο, πλακέ ή τηγανητή και το άσπρο παχύ κρέας της ανήκει στη δεύτερη γευστική κατηγορία.
Διαθέτει μεγάλα και ανθεκτικά δόντια και τα δύο ραχιαία πτερύγιά της ενώνονται μεταξύ τους. Οι πλευρές και η κοιλιά έχουν άσπρο ασημί χρώμα. Τα νεαρά άτομα έχουν στη ράχη τους εγκάρσιες γραμμώσεις, που αργότερα εξαφανίζονται σιγά σιγά ή παραμένουν σαν ελαφρές σκούρες ζώνες. Τα αναπτυγμένα άτομα παρουσιάζουν σκουρόχρωμες γραμμές, που διευθύνονται λοξά προς τα εμπρός και κάτω.
Απο τη παλαμίδα, φτιάχνουμε έναν ωραιότατο μεζέ, τη λακέρδα.
Bonito
Linzertorte
Χαβιάρι Μαλοσόλ
Αυτού του είδους τα χαβιάρια χαρακτηρίζονται σαν "φρέσκα" και έχουν σαν ιδιότητα υπέροχη γεύση.
Μαλοσόλ
Αυτού του είδους τα χαβιάρια χαρακτηρίζονται σαν "φρέσκα" και έχουν σαν ιδιότητα υπέροχη γεύση.
Malossol