ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Tuesday, 28 September 2010

V.Q.P.R.D.

Η ανώτερη κατηγορία των παραγόμενων οίνων. Οι νομοθετικοί περιορισμοί στην παραγωγή τους είναι αυστηροί και περιλαμβάνουν τις επιτρεπόμενες ποικιλίες αμπελιού που συμμετέχουν στην παραγωγή τους, η γεωγραφική ζώνη, η ανώτατη απόδοση των αμπελιών, οι καλλιεργητικές τεχνικές, οι όροι οινοποίησης κλπ. Στην ετικέττας τους φέρουν το όνομα της περιοχής και την ένδειξη V.Q.P.R.D. ή τις ελληνικές ενδείξεις οίνος Ονομασίας Προελεύσεως Ανωτέρας Ποιότητας (Ο.Π.Α.Π.) ή οίνος Ονομασίας Προελεύσεως Ελεγχομένης (Ο.Π.Ε.).

Ρετσίνα

Το ελληνικό κρασί που στη διάρκεια της ζύμωσης έχει προστεθεί ρετσίνι πεύκου μ' αποτέλεσμα τον αρωματισμό του.

Λευκός οίνος

Το κρασί που περιέχει αζύμωτα σάκχαρα το πολύ μέχρι 4 gr. ανά λίτρο.

Λιπαρό κρασί

Το κρασί που στη γεύση δίνει την αίσθηση του πάχους, της λιπαρότητας, δεν είναι λεπτόρευστο ούτε νερουλιάρικο.

Λευκός οίνος

Το κρασί που έχει άσπρο χρώμα (κίτρινο) και έχει παραχθεί με την τεχνική της λευκής οινοποίησης μ' εφαρμογή της σε λευκά σταφύλια ή σε ερυθρά (χωρίς εκχύλιση των στεμφύλων).

Κρασί

Το προϊόν που προκύπτει από τη αλκοολική ζύμωση των σακχάρων του χυμού του σταφυλιού. Κυρίως αποτελείται από 85 % νερό, 10 - 12 % αλκοόλη, 0,3 - 0,6 % οξέα και τεράστιο αριθμό άλλων στοιχείων και ενώσεων (υπολογίζονται σε πλεόν των 600).

Η λέξη κρασί προέρχεται από το "κράμα", την "κράση" (την ανάμιξή του δηλ. με νερό) που έκαναν οι αρχαίοι έλληνες προκειμένου να το καταναλώσουν χωρίς τις συνέπειες της μέθης.

Ησυχο κρασί

Το κρασί που περιέχει ελάχιστο ανθρακικό (λιγότερο από 1 gr. ανά λίτρο). Ο αφρισμός του είναι πολύ μικρός σε σύγκριση με τα αφρώδη και αεριούχα κρασιά.

Ημίξηρο κρασί

Το κρασί που περιέχει αζύμωτα σάκχαρα σε περιεκτικότητα μέχρι 15 gr. ανά λίτρο

Ημιαφρώδες (κρασί)


Το κρασί που περιέχει ανθρακικό στη μισή περίπου περιεκτικότητα από το Αφρώδες.

Ημίγλυκο κρασί

Το κρασί που περιέχει αζύμωτα σάκχαρα σε περιεκτικότητα ματαξύ 15 και 25 gr. ανά λίτρο.

Επιτραπέζια κρασιά

κρασιά που παράγονται από σταφύλια εντός και εκτός ζωνών και δεν έχουν το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουν τοπονύμιο.

Αγουρο κρασί

Κρασί με υψηλή οξύτητα, δίνει την αίσθηση ενός άγουρου φρούτου.

Γλυκό κρασί

Το κρασί που έχει αζύμωτα σάκχαρα. Τα σάκχαρα αυτά προέρχονται από το σταφύλι ή έχουν προστεθεί στο κρασί σε κάποιο στάδιο της παραγωγής. Περιεκτικότητα μεγαλύτερη των 25 gr. ανά λίτρο.

Ροζέ κρασί

Εχει παραχθεί με την τεχνική της ερυθράς ή και λευκής οινοποίησης πάνω σε ερυθρά στάφύλια.

Ερυθρωπός οίνος

Εϊναι το ροζέ κρασί . Εχει παραχθεί με την τεχνική της ερυθράς ή και λευκής οινοποίησης πάνω σε ερυθρά στάφύλια.

Ερυθρός οίνος

Το κρασί που έχει κόκκινο χρώμα και έχει παραχθεί με την τεχνική της ερυθράς οινοποίησης μ' εφαρμογή της σε κόκκινα σταφύλια (εκχύλιση των στεμφύλων).

Αεριούχα κρασιά

Τα κρασιά που περιέχουν ανθρακικό οξύ (CO2). Το ανθρακικό αυτό έχει προστεθεί από τον οινοποιό

Τυροζούλι

Σκληρό τυρί εξαιρετικής γεύσης που παρασκευάζεται χωρίς πυτιά παρά μόνο με ξύδι. Είναι ένα μεικτό είδος τυριού και μυζήθρας και γίνεται όταν το γάλα που τυροκομείται είναι λίγο σε ποσότητα και δεν επαρκεί να ληφθεί χωριστά το τυρί και χωριστά η μυζήθρα.

Παραδοσιακό τυρί από κατσικίσιο γάλα. Τρώγεται φρέσκο (χλωρό)είτε λίγο ωριμασμένο. Συνοδεύεται θαυμάσια από θυμαρίσιο μέλι. Φτιάχνεται κυρίως στα σπίτια

Κρητικής προέλευσης

Τσαλαφούτι

Έχει υφή γιαουρτιού, αλοιφώδες. Παράγεται στο Αγρίνιο από πρόβειο και κατσικίσιο γάλα.

Ειναι ακριβώς το ίδιο με το κατίκι Δομοκού μόνο που στην Αιτωλοακαρνανία λέγεται Τσαλαφούτι

Σκοτύρι Ιού

Λευκό μαλακό αλοιφώδες τυρι που τα παλιά χρόνια φιαχνότανε μέσα σε ασκούς από τομάρια ζώων με εμποτισμο γάλακτος μέσα στο τυρί του ασκού.

Στις μέρες μας γίνεται σε ντενεκέδες μόνο από μερικους μερακλήδες τυροκόμους του νησιού .

Θα το βρείτε μόνον στην Ιο

Ξινό Τζιάς

Μαλακό λευκό τυρί που παρασκευάζεται απο κατσικίσιο γάλα. Ωριμάζει σε υφασμάτινη σακκούλα που μόλις φύγει ο τσίρος (τα υγρά του) το ζυμώνουν με αλάτι.

Καταγωγή Κυκλάδες.
Ξίγαλα Σητείας

Πρόκειται γιά ένα τυράκι αλοιφώδους υφής που παρασκευάζεται αποκλειστικά στην Σητεία.

Γευστικά μοιάζει με την ξυνομυζήθρα και το πυκτόγαλο των Χανίων.

Εχει πλούσια γεύση ξυνούτσικη και φρέσκια.

Μαλάκα

Είναι η τυρόμαζα που προκύπτει στο πρώτο στάδιο της τυροκόμησης της γραβιέρας.

Είναι ελαστική και ομοιογενής και οι Κρητικοί την χρησιμοποιούν αποκλειστικά όταν φτιάχνουν πίτες και κυρίως τη Χανιώτικη τούρτα που γίνεται με 4 τυριά, αρνίσιο κρέας και δυόσμο.

Κλωτσοτύρι

Είδος μαλακού τυριού που παράγεται απο προβειο ή και κατσικίσιο γάλα.

Με γάλα που μένει μετά την εξαγωγή βουτύρου. Προσθέτεται λίγο φρέσκο γάλα στο αποβουτυρωμένο, κόβεται με λίγη πιτιά σε θερμοκρασία δωματίου και σουρώνεται. Πρωτόγονη τυροκόμηση που γίνεται μόνο σε σπίτια. Συνήθως φτιαχνουν ένα είδος τυρόπιτας με αυτό.

Παράγεται στην Ηπειρο και Θεσσαλία, στον ορεινό όγκο των Αγράφων.

Θηλυκοτυρί Νάξου


Το αντίθετο του αρσενικού Νάξου.

Γίνεται απο τα απογευματινά αρμέγματα, όπου το γάλα είναι πιό αδύνατο σε λιπαρά και πρωτείνες και δεν είναι τίποτε άλλο απο ένα είδος ανθότυρου.

Γάις

Ενα τυρί ποντιακής προέλευσης. Ο τρόπος κατασκευής του έρχεται απο τον μακρινό Πόντο, έχει σχήμα πλεξούδας, υφή ημίσκληρη και απαλή γεύση.

Βρίσκεται μόνο στο Κιλκίς και σε ωρισμένα καταστήματα της Θεσσαλονίκης. Η λέξη "γαίς" σημαίνει ζώνη. Επομένως θα μπορούσαμε να το πούμε τυρί -ζώνη.

Ασκαλώνιο


Ένα μικρό σκληρό κρεμμυδάκι που φύεται σε συστάδες και συνήθως έχει πιο δυνατή γεύση από το κλασικό κρεμμύδι.

Τα πράσινα φύλλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν ενισχυτικό γεύσης. Λέγεται επίσης ανοιξιάτικο κρεμμύδι


Κρόμμυο το ασκαλώνιο, Shallot, echalote

Αναρή


Ετσι λέγεται η Κυπριακή μυζήθρα.

Παρασκευάζεται από αιγοπρόβειο η αγελαδινό γάλα η μείγμα αυτών. Είναι υποπροιόν διαφόρων τύπων τυριών,κυρίως σκληρών. Παρασκευάζεται από τον ορρό που απομένει μετά την αφαίρεση της τυρόμαζας. Είναι λευκού χρώματος ,χωρίς εξωτερικό περίβλημα. Εχει χαμηλά λιπαρά.

Καταναλώνεται φρέσκο η ξηραμένο. Χρησιμοποιείται σαν τυρί γέμισης όταν είναι φρέσκο. σαν τρίμμα στα ζυμαρικά όταν ωριμάσει

Monday, 27 September 2010

Κούκος

Νοστιμότατο οστρακοειδές της θάλασσας, που είναι κάτι μεταξύ αστακού και αστακοκαραβίδας χωρίς κεραίες και δαγκάνες. Ένα δεκάποδο με χαρακτηριστικά από αστακό και καραβίδα μαζί και γεύση ακόμα καλύτερη.
Οι κούκοι από το Μάιο πιάνουν τα ρηχά, κατοικώντας όλο το καλοκαίρι σε σπηλιές και σχισμές των βράχων, συνήθως γατζωμένες στην οροφή. Πιάνονται με το χέρι. Τυλίγοντας με ένα βρεγμένο πανί στο ψυγείο μπορεί να διατηρηθούν ζωντανοί για μέρες.
Μαγειρεύεται όπως ο αστακός, μακαρονάδα, ψητή ή βραστή με λαδολέμονο.

Αλλα ονόματα : Κολοχτύπα ή και καραβίδα

Slipper lobsters (Scyllarides latus)

Κολοχτύπα

Νοστιμότατο οστρακοειδές της θάλασσας, που είναι κάτι μεταξύ αστακού και αστακοκαραβίδας χωρίς κεραίες και δαγκάνες. Ένα δεκάποδο με χαρακτηριστικά από αστακό και καραβίδα μαζί και γεύση ακόμα καλύτερη.
Οι κολοχτύπες από το Μάιο πιάνουν τα ρηχά, κατοικώντας όλο το καλοκαίρι σε σπηλιές και σχισμές των βράχων, συνήθως γατζωμένες στην οροφή. Πιάνονται με το χέρι. Τυλίγοντας με ένα βρεγμένο πανί στο ψυγείο μπορεί να διατηρηθούν ζωντανές για μέρες.
Μαγειρεύεται όπως ο αστακός, μακαρονάδα, ψητή ή βραστή με λαδολέμονο.

Αλλα ονόματα : Κούκος ή και καραβίδα

Slipper lobsters (Scyllarides latus)


Friday, 24 September 2010

Σοτέρν


Θεωρείται σαν ένα απο τα μεγαλύτερα γλυκά κρασιά τύπου λικέρ στο κόσμο. Προέρχεται απο μία γεωγραφική ζώνη η οποία βρίσκεται νότια της περιοχής Graves (Γαλλία).
Είναι αισθησιακό κρασί με χρυσαφί χρώμα, έντονες νότες μελιού, φουντουκιού και πορτοκαλιού. Είναι ένα κλασσικό κρασί για το τέλος του γεύματος το οποίο πίνει κανείς μόνο του ή μαζί με επιδόρπιο.
Πίνεται παραδοσιακά δροσερό ως απεριτίφ ή με συνοδεία φουα γκρά.

Για την ιστορία δείτε εδώ

Sauternes

Sauternes


Θεωρείται σαν ένα απο τα μεγαλύτερα γλυκά κρασιά τύπου λικέρ στο κόσμο. Προέρχεται απο μία γεωγραφική ζώνη η οποία βρίσκεται νότια της περιοχής Graves (Γαλλία).
Είναι αισθησιακό κρασί με χρυσαφί χρώμα, έντονες νότες μελιού, φουντουκιού και πορτοκαλιού. Είναι ένα κλασσικό κρασί για το τέλος του γεύματος το οποίο πίνει κανείς μόνο του ή μαζί με επιδόρπιο. Πίνεται παραδοσιακά δροσερό ως απεριτίφ ή με συνοδεία φουα γκρά.

Για την ιστορία δείτε εδώ

Thursday, 23 September 2010

Κράκερ

Αλμυρό μπισκότο σε διάφορα σχήματα με πικάντικες γεύσεις. Χρησιμοποιείται για τη παρασκευή canapes και σερβίρεται σαν ορεκτικό.


cracker

κράπφεν


Ημίγλυκο τσουρέκι γεμιστό με διάφορα είδη μαρμελάδας. Σερβίρεται με τσάι ή καφέ.


Krapfen

Κρέπες


Λεπτές φέτες απο χυλό, τηγανισμένες και γεμισμένες με γλυκά (σοκολάτα, φρούτα, μαρμελάδες) ή αλμυρά μείγματα (τυριά, αλλαντικά).


Crepes

Κρεπινέτες

Κομμάτια μπόλιας γεμιστά με εντόσθια, είτε αρνίσια είτε μοσχαρίσια. Ψήνονται στη σχάρα ή στο φούρνο.


Crepinettes

Κρόκ μεσιέ


Είδος τόστ με διπλό τυρί, (γραβιέρα συνήθως) και ζαμπόν. Κόβεται σε διάφορα σχήματα και τηγανίζεται σε βούτυρο. Σερβίρεται ώς ορεκτικό.


croque monsieur

Κροκανμπούς


Είδος γλυκού που γίνεται με βάσει τα σού, γεμιστό με κρέμα, τοποθετημένα σε σχήμα λόφου, περιχυμένα με λιωμένη καραμέλα και πασπαλισμένο με ζάχαρη άχνη.


croquembouche

Κροστίνι


Φρυγανισμένες φέτες ψωμιού που γαρνίρονται με τυριά, μούς, πατέ. Θεωρούνται ορεκτικά.

crostini

Λαζάνια


Στα ιταλικά ετσι λέγονται οι μακριές χυλοπίτες.
lasagnes

Λάιμ


Είδος πράσινου λεμονιού. Είναι αρκετά ξυνό, έχει πιο ζουμερή σάρκα απο το κοινό λεμόνι, έντονο άρωμα και σκουροπράσινη φλούδα.
Χρησιμοποιείται σε κοκτέηλς, σε σούπες, σε μαρινάδες και σε διάφορα άλλα πιάτα με κρέας.lime

Tuesday, 7 September 2010

Λακέρδα


Παστή παλαμίδα διατηρημένη στην άρμη. Πωλείται ετοιμη μέσα στο λάδι και σερβίρεται σαν ορεκτικό.

Παλαμίδα


Θαλασσινό ψάρι της οικογένειας των σκομβριδών, της υπόταξης των σκομβοειδών, της τάξης των περκόμορφων. Το επιστημονικό όνομά της είνα "sarda pelamis" και τα άτομα, που το μήκος τους ξεπερνά τα τριάντα εκατοστά, ονομάζονται ρίκια ή τορίκια. Συνήθως το μήκος του σώματός τους κυμαίνεται από εικοσιπέντε μέχρι τριάντα εκατοστά, όμως στα μεγάλα άτομα φτάνει πολλές φορές τα εβδομήντα εκατοστά.

Οι π. ζουν σε μεγάλα βάθη και μόνο την άνοιξη που πρόκειται να γεννήσουν τα αβγά τους πλησιάζουν κοντά στις ακτές, σχηματίζονας μεγάλα κοπάδια. Τα μεγαλύτερα περάσματα των κοπαδιών είναι τα στενά του Βόσπορου και η Προποντίδα, όπου και ψαρεύεται ένας μεγάλος αριθμός του είδους. Τα ρίκια ή τορίκια χρησιμοποιούνται για την παρασκευή λακέρδας. Η π. μαγειρεύεται σε φέτες στο φούρνο, πλακέ ή τηγανητή και το άσπρο παχύ κρέας της ανήκει στη δεύτερη γευστική κατηγορία.

Διαθέτει μεγάλα και ανθεκτικά δόντια και τα δύο ραχιαία πτερύγιά της ενώνονται μεταξύ τους. Οι πλευρές και η κοιλιά έχουν άσπρο ασημί χρώμα. Τα νεαρά άτομα έχουν στη ράχη τους εγκάρσιες γραμμώσεις, που αργότερα εξαφανίζονται σιγά σιγά ή παραμένουν σαν ελαφρές σκούρες ζώνες. Τα αναπτυγμένα άτομα παρουσιάζουν σκουρόχρωμες γραμμές, που διευθύνονται λοξά προς τα εμπρός και κάτω.

Απο τη παλαμίδα, φτιάχνουμε έναν ωραιότατο μεζέ, τη λακέρδα.


Bonito

Linzertorte


Είδος τάρτας φτιαγμένη απο ζύμη με αμύγδαλα. Μοιάζει με τη πάστα φλωρα αλλά γίνεται με μαρμελάδα φραγκοστάφυλλο ή φραμπουάζ.

Χαβιάρι Μαλοσόλ

Στα ρωσικά σημαίνει "λίγο αλάτι " ή και "λίγο αλατισμένο".
Σημαίνει δηλαδή ότι η ποικιλία αυτή του χαβιαριού (π.χ. Μπελούγκα, Σεβρούγκα κλπ) έχει την ελάχιστη δυνατή ποσότητα αλατιού.
Αυτού του είδους τα χαβιάρια χαρακτηρίζονται σαν "φρέσκα" και έχουν σαν ιδιότητα υπέροχη γεύση.

Μαλοσόλ

Ορος που αφορά το χαβιάρι. Στα ρωσικά σημαίνει "λίγο αλάτι " ή και "λίγο αλατισμένο".
Σημαίνει δηλαδή ότι η ποικιλία αυτή του χαβιαριού (π.χ. Μπελούγκα, Σεβρούγκα κλπ) έχει την ελάχιστη δυνατή ποσότητα αλατιού.
Αυτού του είδους τα χαβιάρια χαρακτηρίζονται σαν "φρέσκα" και έχουν σαν ιδιότητα υπέροχη γεύση.Malossol

ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

Blog Archive

About Me

My photo
Lone wolf Veni Vidi Tweetevi