ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Wednesday, 3 March 2010

Παπαγια
Τροπικό φρούτο που μοιάζει με το πεπόνι στην όψη και στη γεύση.
Αποτελεί ιθαγενές φυτό των τροπικών χωρών της Αμερικής για πολλούς αιώνες πριν την έλευση των κλασικών μεσοαμερικανικών πολιτισμών. Μερικές φορές καλείται και "δεντροπέπονο" ή "pawpaw". Πατρίδα της παπάγιας είναι το νότιο Μεξικό, η Κεντρική Αμερική και η βορειότερη Νότια Αμερική.Πρόκειται για φυτό που μοιάζει με δένδρο. Ο βλαστός του φτάνει σε ύψος τα 5-10 μ. και τα φύλλα του περιορίζονται στην κορυφή του κορμού και είναι διατεταγμένα σε σπείρες. Τα φύλλα είναι μεγάλα και η διάμετρός τους κυμαίνεται από 50-70 εκατοστά. Ο καρπός είναι ώριμος όταν μαλακώσει (όπως το ώριμο αβοκάντο ή και πιο μαλακός) και η φλούδα του έχει χρώμα ώχρας προς πορτοκαλί. Η γεύση του φρούτου προσιδιάζει σε εκείνη του ροδάκινου και του ανανά.

Papaya (Carica papaya)

Πάπρικα

Είδος πιπεριού απο τους καρπούς ποικιλίας γλυκιάς κόκκινης πιπεριας.


Τα φυτά προσαρμόζονται σε κάθε κλίμα και γι' αυτό η πάπρικα παράγεται σε όλον τον κόσμο. Οι καρποί της είναι κόκκινοι ή κίτρινοι και όταν ωριμάσουν έντονο κίτρινο ή πορτοκαλί χρώμα. Ξεραίνονται και κονιοποιούνται για να παραχθεί η πάπρικα η οποία είναι ζωηρόχρωμη κόκκινη σκόνη. Υπάρχουν διάφοροι τύπου με έντονο άρωμα και γεύση που κυμαίνεται από γλυκιά έως δριμεία.

Ιστορία

Το όνομα της πάπρικας πιθανότατα προέρχεται από το όνομα του πιπεριού που στα σέρβικα είναι ''πάπαρι''. Η λέξη Capsicum προέρχεται από την ελληνική λέξη ''κάψα'' και η λέξη ''annum'' από την λατινική ''anuns'' που σημαίνει ''έτος''. Ο Χριστόφορος Κολόμβος μετέφερε το φυτό πάπρικας κατά το πρώτο ταξίδι του στην Αμερική. "Γλυκια σαν αμαρτία και καυτή σαν το διάβολο"λένε για τη γεύση της. Η φήμη της σαν μπαχαρικό και με θεραπευτικές ιδιότητες έκανε την εξάπλωσή της ταχύτατη στον αρχαίο κόσμο απο την Ισπανία έως και την Ινδία.
Χρησιμοποιείται ευρύτατα στην κουζίνα πολλών χωρών όπως στην Ουγγαρία (είναι το εθνικό μπαχαρικό και χρησιμοποιείται σε καυτά πιάτα με κρέας όπως το γνωστό ''γκούλας''), στις Βαλκανικές χώρες, την Ισπανία.
Είδη πάπρικας

Διαλεκτή πάπρικα: Περιέχει τους καλύτερους καρπούς, έχει έντονο χρώμα και απαλό άρωμα.
Γλυκιά πάπρικα : Εχει γλυκιά, πιπεράτη γεύση, είναι νόστιμη και πολύ δημοφιλής. Χρωματίζει τα πιάτα, βαθυκόκκινα.
Κόκκινη πάπρικα : Είναι η πιο καυτερή απ' ολες και χρησιμοποιείται κυρίως σε ουγγρικά και βιεννέζικα πιάτα.Paprika ( capsicum annum)

Τυρί παρμεζάναΣκληρό τυρί με πικάντικη γεύση, φτιαγμένο απο αγελαδινό γάλα. Χρησιμοποιείται συνήθως φρεσκοτριμμένο πάνω σε μακαρονάδες.
parmesan

Παρμεζάνα

Σκληρό τυρί με πικάντικη γεύση, φτιαγμένο απο αγελαδινό γάλα. Χρησιμοποιείται συνήθως φρεσκοτριμμένο πάνω σε μακαρονάδες.
parmesan

ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

About Me

My photo
Lone wolf Veni Vidi Tweetevi