ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Tuesday 20 November 2007

Σού

Είδος ζύμης που χρησιμοποιείται για προφιτερόλ και εκλέρ. Η ζύμη αυτή φτιάχνεται με βούτυρο, γάλα, αλεύρι και αυγά. Μετά είτε ψήνεται στο φούρνο ή τηγανίζεται. Κατόπιν γεμίζεται με γλυκιά κρέμα ή αλμυρή.




choux

Εκλέρ


Είδος ζύμης παρόμοια με εκείνης των σού. Τη βάζουμε μέσα στο κορνέ και απο εκεί και πέρα τη σχηματίζουμε σε σχήμα δάχτυλου αλλά με κενό στο εσωτερικό της. Τη ψήνουμε στο φούρνο και αφού κρυώσει τη γεμίζουμε μετά με κρέμα, ή σοκολάτα.

Ιστορία
Κατάγεται απο τη Γαλλία οπου εμφανίσθηκε τον 19 αιώνα. Κάποιοι ιστορικοί λένε ότι πρώτος ο Marie-Antoine Careme ετοίμασε την εν λόγω ζύμη για τους Γάλλ0υς βασιλείς. Η πρώτη συνταγή στ' αγγλικά που αναφέρει το εκλέρ ήταν το 1861.



eclair

Tuesday 13 November 2007

Αφτούδια

Είδος ζύμης απο αλεύρι και νερό στην οποία δίνουν σχήμα "αυτιών", εξ ού και τ' όνομα. Καταγωγή απο τη Χίο

Φλομάρια

Είδος ζυμαρικού απο τη Λήμνο. Παρασκευάζονται απο ντόπιο σκληρό σιτάρι απο το οποίο βγαίνει ένα κιτρινωπό κολλώδες αλεύρι. Πλάθονται σε δύο σχήματα, το πρώτο γίνεται λεπτό σαν σπάγκος και το δεύτερο σε στενά επίπεδα σχήματα. Μετά αφήνονται να στεγνώσουν και φυλάσσονται σε πάνινες σακκούλες.

Κουσκούς


Είδος ζυμαρικού που παρασκευάζεται με αυγά και γάλα, γίνεται απο σιμιγδάλι ή από πλιγούρι στα οποία προστίθεται λίγο σιτάλευρο. Φτιάχνεται συνήθως στα τέλη του καλοκαιριού. Μέσα σε μία μεγάλη λεκάνη αναμιγνύονται αυγά, γάλα, λίγο αλάτι, προστίθεται πλιγούρι ή σιμιγδάλι, σιτάλευρο μέχρι να γίνουν πυκνή μάζα. Πλάθεται η μάζα με τα χέρια για να πάρει το σχήμα μικρής μπάλας. Μετά τα μπαλάκια απλώνονται πάνω σε βαμβακερό ύφασμα για να στεγνώσουν, τα γυρνάνε απ' όλες τις πλευρές για μερικές μέρες ώστε να μην κολλήσουν μεταξύ τους. Οταν στεγνώσουν και σκληρύνουν αποθηκεύονται σε βαμβακερές σακούλες.
Το κουσκούς μπαίνει σε σούπες, ή δένει φαγητά της κατσαρόλας, ακόμη και το ρύζι μπορεί να αντικαταστήσει.
Είναι πολύ διαδεδομένο στις χώρες του Μουσουλμανικού κόσμου αλλά και στη Β. Ελλάδα.
couscous

Μαγκίρι

Ειδος ζυμαρικού απο την Κρητη. Εχει τετράγωνο σχήμα και γίνεται χωρίς αυγά. Αν βάλουν αυγά το σχήμα του είναι σαν λεπτός σπάγκος.

Σχιουφιχτά

Είδος ζυμαρικού απο τη Κρήτη. Παρασκευάζεται απο αλεύρι, νερό και ελαιόλαδο. Σχήμα σπειροειδές.

Μπιρμπιλόνια

Είδος ζυμαρικών με σχήμα ρυζιού. Σπεσιαλιτέ των νησιών του Ιονίου. Λέγονται και Νιόκος

Νιόκος

Είδος ζυμαρικών σε σχήμα ρυζιού. Είναι σπεσιαλιτε των νησιών του Ιονίου. Καμμία σχέσι με τα ιταλικά νιόκι που φτιάχνονται με βάση την πατάτα.
Λέγονται και μπριμπιλόνια

Σιρόν

Είδος ζυμαρικού απο τη Μαύρη θάλασσα. Εχει χοντρό και σπειροειδές σχήμα, δεν στεγνώνει στον ήλιο αλλά ψήνεται. Στην αρχή πρέπει να μουσκευτεί και εν συνεχεία μαγειρεύεται με καυτό βούτυρο και τυρί.
Είναι Ποντιακή σπεσιαλιτέ.

Τριφτιλίδια

Είδος ζυμαρικών από την Κρήτη στα οποία δίνεται το σχήμα μικρών σπόρων ρυζιού. Λέγονται και τριφτούδια

Τριφτούδια

Είδος ζυμαρικών από την Κρήτη στα οποία δίνεται το σχήμα μικρών σπόρων ρυζιού. Λέγονται και τριφτιλίδια

Τουτουμάκια

Σε μερικά μέρη της Πελοποννήσου έτσι ονομάζουν τις χυλοπίτες

Βαλάνες

Ειδος ζυμαρικού απο Χίο και Λήμνο. Εχει σπειροειδές σχήμα και μέγεθος μικρού μελομακάρονου. Τις βράζουν και μετά τις σερβίρουν με τριμμένο τυρί και καμένο βούτυρο

Γρεναδίνη

Σιρόπι από ρόδι. Χρησιμοποιείται για να δώσει χρώμα και γεύση σε κοκτέιλ.



Grenadine

Βλήτα

Ελαφρώς παχύφυλλο χόρτο, με ιδαίτερα χορτώδη γεύση και σχεδόν καθόλου θερμίδες. Μπορεί να γίνει βραστή σαλάτα μόνο του αλλά και σε συνδιασμό με άλλα λαχανικά, όπως πατάτες, κολοκυθάκια, στύφνο. Επίσης μπορείτε να το σωτάρετε με λίγο λάδι, σκόρδο και κρευμμύδι






Amaranthus albus : βλήτο άσπρο
Amaranthus blitoides S. Watson : βλήτο πλαγιαστό
Amaranthus deflexus L.: βλήτο πολυετές
Amaranthus graecizans L. : βλήτο άγριο
Amaranthus hybridus L.: βλήτο καλλιεργούμενο
Amaranthus retroflexus L. : βλήτο τραχύ
Amaranthus spp. : βλήτα
Amaranthus viridis L. : βλήτο λεπτό

Monday 12 November 2007

Τυρί στίλτον


Το Στίλτον είναι ένα μπλέ τυρί απο αγελαδινό γάλα. Δημιουργείται σε φάρμες απο το φθινόπωρο μέχρι και την άνοιξη. Χρειάζεται 4-6 μήνες για να ωριμάσει κατά την διάρκεια των οποίων το τρυπάνε απ΄άκρη σ' άκρη με μεταλλικές ράβδους πολλές φορές για να πάρει τη μπλέ του υφή. Αγγλικής καταγωγής.
Τρώγεται σκέτο με ένα ποτήρι πόρτ ή κόκκινο ξηρό κρασί.


Stilton cheese

Σουκρούτ

Ψιλοκομμένο άσπρο λάχανο τουρσί. Τρώγεται ζεστό ή κρύο συνοδεύοντας κρέατα και αλλαντικά.
Θεωρείται σπεσιαλιτέ της Β Ευρώπης. Λέγεται και Sauerkraut.
Ιστορία
Οι κινέζοι μάγειρες έφτιαχναν λάχανο τουρσί μέσα σε κρασί απο το 200 π.Χ. σαν συνοδευτικό για τα γεύματά τους. Λέγεται ότι οι δούλοι που έχτισαν το Σινικό Τείχος ταϊστηκαν με ρύζι και τέτοιο λάχανο για να έχουν ενέργεια.
Ο Τζένγκις Χάν υποτίθεται ότι το εισήγαγε στην Ευρώπη, οι Αυστριακοί όμως ήσαν εκείνοι που έκοψαν το λάχανο ψιλό και το έβαλαν στο αλάτι μαζί με κόκκους κέδρου για άρωμα.
Οι Ολλανδοί ναυτικοί έπαιρναν μαζί τους στα ταξείδια τους βαρέλια απο ξυνολάχανο για να αποφεύγουν τις ασθένεις - σκορβούτο κυρίως.

Σαλάτα του Καίσαρα

Πράσινη σαλάτα κυρίως απο μαρούλι με βινεγκρέτ σκόρδου.

Ιστορία
Το 1903 ο ιταλός μάγειρας Giacomo Junia που εργαζόταν σε ιταλικό καφέ στο Σικάγο δημιούργησε αυτή τη σαλάτα για να συνοδεύει τις πίτσες και τα σπαγγέτι που ετρωγαν οι πελάτες του. Την ονόμασε "Σαλάτα του Καίσαρα" και ενώ δεν το πίστευε έγινε μεγάλη επιτυχία και ο κόσμος τη ζήταγε.
Αλλοι πάλι πιστεύουν ότι την εν λόγω σαλάτα τη δημιούργησε ο εστιάτωρ Caesar Cardini στην Τιχουάνα του Μεξικού το 1924 το σβκ της Τετάρτης Ιουλίου. Λένε ότι την ετοίμασε με ότι περισσεύματα είχε στη κουζίνα του, μαρούλι, σκόρδο, κρουτόνς, σφιχτά αυγά, τριμμένη παρμεζάνα, ελαιόλαδο και σάλτσα Γούστερ.
Στην Ευρώπη η σαλάτα ήρθε μέσω της κας Σίμπσον μετέπειτα συζύγου του Πρίγκηπα Εδουάρδου VIII της Ουαλίας. Λέγεται ότι γνώρισε τον πρίγκηπα της Ουαλίας σε ένα ξενοδοχείο στο Κολοράντο όπου σερβίρανε τη συγκεκριμμένη σαλάτα, που τους άρεσε τόσο που άρχισαν να τη ζητάνε και στην Ευρώπη

Πικάτα

Λεπτές φέτες μοσχαριού τηγανισμένες σε βούτυρο με λεμόνι και μαϊντανό.


Piccata

Μαρενγκό

Κοτόπουλο μαγειρεμένο με λάδι, ντομάτα, μανιτάρια, σκόρδο και κρασί.

Ιστορία: Το όνομά του το πήρε απο την ομώνυμη πόλη της Ιταλίας όπου το παρασκεύασε ο μάγειρας του Ναπολέοντα σε μία πολιορκία του στρατού του απο τους Αυστριακούς.


Marengo

Κρεόλ

Φαγητό με ρύζι, πράσινες πιπεριές και τομάτες


Creole

Μαρίζ

Πλαστική, λεπτή και ελαστική σπάτουλα που εφάπτεται στα τοιχώματα του κάθε σκεύους. Χρήσιμη για το ανακάτεμα της κρέμας, λιώσιμο σοκολάτας σε μπεν μαρί.

Σάλτσα βελουτέ

Λευκή "βελούδινη" σάλτσα που φτιάχνεται από ρου και λευκό ζωμό (λαχανικών, ψαριού ή κρέατος). Μοιάζει με την μπεσαμέλ, αλλά χρησιμοποιεί ζωμό αντί για γάλα.

Σάλτσα βινεγκρέτ

Βασική σάλτσα από λάδι και ξύδι, σε αναλογία συνήθως τρία προς ένα. Αντί για ξύδι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χυμός εσπεριδοειδών και/ή κρασί. Έχει επίσης αλάτι και πιπέρι.
Απο εκεί και πέρα σαν προσθήκες μπορεί να μπούν ψιλοκομμένα μυρωδικά, μπαχαρικά.
Οι κρεμώδεις βινεγκρέτ περιέχουν αυγό και/ή μουστάρδα.

Αγριόπρασο


Είδος πράσου που θεωρείται πρόγονος του ήμερου. Είναι νόστιμο και γλυκό στη γεύση.
Μαγειρεύεται με ρύζι, μπαίνει σε κρεατόπιτες και χορτόπιτες και σε όσα φαγητά χρειάζονται τη γλυκιά του γεύση. Συνδιάζεται πολύ καλά με το σέλινο ή τη ντομάτα. Πλούσια πηγή μεταλλικών αλάτων, άριστο τονωτικό, αντισηπτικό, περιέχει πολλά αιθέρια έλαια που βοηθούν την καλή όρεξη.
Το φυτό είναι ψηλό, τα φύλλα του είναι στενά και οδοντωτά κοντά στον βλαστό, λεπτότερα προς το άκρο. Το άνθος του είναι σφαιρικό σκιάδιο σφαιρικό μέχρι 8 εκατοστά διάμετρο με πλήθος ροδοκόκκινα άνθη και έντονη μυρωδιά σκόρδου.




Allium ampeloprasum, Elephant Garlic
















Αγουαρδιέντε

Είδος δυνατού λικέρ που μοιάζει με το ιταλικό grappa. Είναι απόσταγμα γλυκανίσου (Aniz) με ωραία γεύση. Θεωρείται το ποτό των φτωχων. Φτιάχνεται στη Κολομβία, αλλά είναι διαδεδομένο σε όλη Λατινική Αμερική. Στα ισπανικά σημαίνει "νερό της φωτιάς. Ισπανικής καταγωγής.

Aguardiente

ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

About Me

My photo
Lone wolf Veni Vidi Tweetevi