ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟ ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ

Saturday 16 June 2007

Καλκάνι

Είδος ψαριού με ωραίο κρέας. Υπάρχουν δύο είδη, τα ήμερα και τα άγρια. Στο ήμερο το δέρμα είναι λείο και μαλακό στο άγριο υπάρχουν προεξοχές σκληρές σαν κόκκαλα.

Ζεί στο βούρκο και στην άμμο. Πιάνεται με τράτες και δίχτυα. Το κρέας τους γδαρμένο και σαν φιλέτο είναι άσπρο και πολύ νόστιμο.

Turbot-scophthalmus maximus - Σκόφθαλμος ο μείζων
Βrill - scophthalmus rhombus - Σκόφθαλμος ο ρόμβος

Μαγιάτικο

Είδος ψαριού με πολύ νόστιμο άσπρο κρέας. Οταν είναι μικρό λέγεται και μανάλι. Εχει μήκος 1-1.5 μ., ζεί κοντά στος ακτές κοπαδιαστά και πιάνεται με συρτές κυρίως. Πιάνεται όμως και με καρτέρια που είναι δίχτυα στερεωμένα σε ρηχά νερά με άνοιγμα πρός τα έξω και χωρίσματα πρός τα μέσα.

Amber jack - seriola dumerili - Family carangidae
Σεριολα η δουμερίλιος






Μυλοκόπι

Είδος ψαριού με πολύ νόστιμο κρέας. Ζεί σε βάθος 5-10 μέτρα σε μικρά κοπάδια στην άμμο ανάμεσα απο τις πέτρες.

Shi drum-Umbrina cirrosa-Family Sciaenidae

Γιόνιος ο σκοτεινόχρους

Πεσκανδρίτσα

Είδος ψαριού που ζεί σε αμμουδερό βυθό, σε αρκετό βάθος. Τα μάτια βρίσκονται στην κορυφή του κρανίου, έχει πελώριο στόμα με άνοιγμα έως 30 εκατοστά. Γύρω απο το στόμα της κρέμωνται προεξοχές σαν κουρελάκια τις οποίες κουνάει για να προσελκύσει ψάρια τα οποία με μία απότομη κίνηση καταπίνει. Αμα συλληφθεί με ανεμότρατες πωλείται χωρίς κεφάλι. Τα φιλέτα της είναι πολύ νόστιμα.

Ο Αριστοτέλης το αναφέρει σαν "Βάτραχος ο αλιεύς" , λέγεται και βατραχόψαρο και φλάσκα.


Angler fish - Lophius piscatorius - Family Lophiidae
Λοφίας ο αλιεύς

Βάτος

Είδος σελαχιού που υπάρχει και στη Μεσόγειο. Εχει λείο δέρμα με κεντριά στην ουρά όχι όμως δηλητηριώδη.
Ζεί στην άμμο και στη λάσπη σε βάθος απο 100-300 μέτρα. Λέγεται και αστερίας. Αμα πιαστεί τρώγονται μόνο τα φιλέττα του.
Starry ray - Raja asterias - Family Rajidae
Ράγια ο αστερίας



Ράγιες

Γενική ονομασία 10 ή και περισσοτέρων ειδών τις οικογένειας των σελαχιών. Πλατύ σώμα μήκους ως 1,20 μ., χρώμα λαδί με σκούρες κηλίδες, έχει μικρά κεντριά σαν κεφάλια καρφιών, αγκάθια δε μέχρι το τέλος της ουράς.


Ζεί στην άμμο και στη λάσπη σε βάθη απο 100-300 μ. Οταν πιαστεί μόνο τα φιλέττα της ράχης τρώγονται.

Thornback ray - Raja clavata - Family Rajidae

Ράγια η ηλωτή






Παντελής

Είδος ψαριού που λέγεται Σκιός

Σκιός

Είδος νυκτόβιου ψαριού που ζεί σε αμμώδεις ακτές. Εχει μήκος έως 70 εκατοστά, ψαρεύεται με δίχτυα και έχει πολύ νόστιμο κρέας. Λέγεται και Παντελής.

Brown meagre - Sciaena umbra - family sciaenidae
Ουμβρίνα η κρυσοφόρος

Λιπαρίτης

Το καλοκαίρι και το φθινόπωρο που οι κολιοί είναι αυγωμένοι και ολόπαχοι, παστώνονται.
Ετσι κυκλοφορούν στην αγορά με το όνομα "Λιπαρίτες".

Τσίρος

Ολοι οι ανοιξιάτικοι κολιοί που είναι άπαχοι, ψαρεύονται, ξεραίνονται και ονομάζονται Τσίροι.

Χριστόψαρο

Είδος ψαριού με σκούρο χρώμα και άσχημη εμφάνιση. Στη μέση του σώματός του έχει μία μαύρη βούλα απο κάθε πλευρά. Υποτίθεται ότι απο εκεί το έπιασε ο Χριστός για να το ευλογήσει. Ζεί σε υποβρύχια λιβάδια ή χωμένο στην άμμο με το πλευρό, αλιεύεται σε βόρειες θάλασσες αλλά και στο Αιγαίο με ανεμότρατες ή και δίχτυα. Το κρέας του είναι νόστιμο.

Λέγεται και Σανπιέρος


John Dory-Zeus famer - family Zeidae

Καπόνι

Είδος ψαριού που ζεί στην άμμο και στον βούρκο, κοντά στις ακτές. Εχει άσχημο κεφάλι, κοφτό μέτωπο που κατεβαίνει ώς το στόμα του που βρίσκεται χαμηλά. Εχει πολύ ανεπτυγμένη νηκτική κύστη (φουσκα), έτσι όταν οι ψαράδες το ανασύρουν απο το νερό βγάζει βογγητά. Το κρέας του είναι πολύ νόστιμο.



Rock gurnard - Trigla lineata - Fam. Triglidae

Γαλέος

Είναι μικρά σκυλόψαρα που ζούν στις ευρωπαϊκές θάλασσες. Το κρέας τους, πάντα γδαρμένο, είναι πολύ νόστιμο όταν κόβεται φέτα και πωλείται σαν φιλέττο για σκορδαλιά κλπ.


Smooth hound - Mustelus mustelus or mustelus asterias- fam. triakidae

Πίγκα

Αλλη ονομασία του ψαριού Βλάχος

Βλάχος

Είδος μεγάλου ψαριού που συγγενεύει με τον ροφό και τη στήρα. Μπορεί να φτάσει και τα 2 μέτρα μήκος και βάρος και 50 κιλά. Ζεί μόνο του σε κουφάλες και σπηλιές, σε αμμώδεις βυθούς. Οταν είναι μικρός σε ηλικία και μέγεθος κινείται κοπαδιαστά, ίσως και κοντά στην επιφάνεια.
Ψαρεύεται με χοντρό παραγάδι, συρτή, ενώ είναι στόχος των ψαροντουφεκάδων.
Το κρέας του είναι νόστιμο και άφθονο.

Stone bass or/and Wreckfish - Polyprion americanum - fam. Serranidae




Παπαλίνα


Είδος σαρδέλλας πολύ μικρού μεγέθους που συναντάται και στο Ιόνιο. Στο χάρτη δεξιά φαίνονται με κόκκινο οι περιοχές που αλιεύεται.
Στην Κέρκυρα την τηγανίζουν με αλεύρι και κρεμμύδι ενώ την σερβίρουν σαν μεζέ για ούζο.


European pilchard - Sardina pilchardus

Μαντολάτο

Το μαντολάτο είναι είδος γλυκίσματος με αμύγδαλα, περιέχει μέλι, ζάχαρι, ασπράδια αυγών χτυπημένα σε μαρένγκα.
Ηταν και είναι το τυπικό γλυκό των Βενετσιάνων αλλά και των κατοίκων των Επτανήσων και των Κυκλάδων. Κατά την Ενετοκρατία, το μαντολάτο ήταν το αγαπημένο γλυκό της αριστοκρατίας. Το όνομά του προέρχεται από την ιταλική λέξη mandorla (αμύγδαλο)



Mandorlato

Νταρτουά

Είδος κλειστής, σκεπαστής τάρτας με ζύμη όχι μόνο απο κάτω αλλά και στην περιφέρειά της καθώς και απο πάνω. Μπορεί να είναι γλυκιά ή και αλμυρή.




Dartois tart

Νουγκά



Εϊδος γλυκίσματος που περιέχει καθαρισμένα και αλεσμένα αμύγδαλα και φουντούκια, ζάχαρι και κακαο. Κυκλοφορεί όπως στην φωτογραφία αλλά και σε αλλεσμένη μορφή για γέμιση σε κέικ και τούρτες. Παραλλαγή του είναι και η πάστα νουγκατίνα.

Nougat

Ναπέ

Ορος που σημαίνει την επικάλυψη ζεστών ή κρύων εδεσμάτων με σάλτσα, γλάσο σοκολάτας, ζελέ κλπ.




Γαλλικός όρος naper

Ντάμπλιγκς

Μικρά μπαλάκια ζύμης που γίνονται από αλεύρι, καρυκεύματα, μαγειρικό λίπος και νερό. Μαγειρεύονται σε νερό, σούπα ή ζωμό ή σιγοβράζουν σε φαγητά της κατσαρόλας με κρέας.


Dumplings

Αρωματικά χόρτα

Κάθε αρωματικό χόρτο π.χ. μαϊντανός, άνηθο, εστραγκόν, σχοινόπρασο, μυρώνια, καυκαλίθρες που χρησιμοποιείται για να δώσει άρωμα και γεύση σε σούπες ή μαγειρευτά.

Μπρί


Eίναι ένα μαλακό τυρί απο αγελαδινό γάλα. Είναι υποκίτρινο με μια ελαφριά γκρι απόχρωση κάτω από την επιφανειακή άσπρη μούχλα. Η λευκή αυτή μούχλα είναι άγευστη αλλά φαγώσιμη. Εχει γλυκιά βουτυρένια γεύση και χρησιμοποιείται σαν ένα ορεκτικό ή για μετά το δείπνο.





Κατάγεται απο την Γαλλία.

Μπαλσάμικο ξύδι

Είδος ξυδιού με έντονη αλλά γλυκιά γεύση. Παράγεται απο τη ποικιλία σταφυλιών Trebbiano, απο τον μούστο. Παλαιώνεται για τουλάχιστον 10 χρόνια μέσα σε ξύλινα βαρέλια είτε απο βαλανιδιά, κερασιά, καρυδιά, κέδρο, μουριά κλπ, το κάθε βαρέλι να δίνει ιδιαίτερο άρωμα στο ξύδι. Το παραδοσιακό χρώμα του ξυδιού αυτού είναι σαν σκούρο κεχριμπάρι με γλυκόξινη γεύση.

Η τιμή του είναι ανάλογα με τον χρόνο παλαίωσης. Ενα μπαλσάμικο 2-3 ετών κοστίζει μερικά ευρώ, αυτά των 10- 20 ετών κοστίζουν πολύ περισσότερο.

Ενα νεαρό μπαλσάμικο (περίπου 8 ετών) μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε σαλάτες, ενώ όσο παλαιώνουν μπορεί να μπούν σε σάλτσες, μαριναδες, ενώ τα πολύ παλαιωμένα (25 ετών περίπου) δένουν όμορφα με φρούτα π.χ. φράουλες.








Balsamic vinegar

Αμαρέττο

Είδος λικέρ που δημιουργείται απο απόσταγμα αμυγδάλων και/ή βερύκοκων. Κατάγεται απο την Ιταλία όπου σερβίρεται μετά το γεύμα.






Amaretto

Μαλλιά Αγγέλου

Είδος ζυμαρικών που αποτελείται απο πολύ λεπτά μακαρόνια. Κυκλοφορεί και σε φωλιές ζυμαρικών. Χρησιμοποιείται σε σούπες και ελαφρές σάλτσες.





Capelli d'angelo

Σάλτσα Αραμπιάτα

Ιταλικής καταγωγής σάλτσα με βάση την ντομάτα και τις πιπεριές τσίλι. Θεωρείται απο τις πιό πικάντικες και καυτερές σάλτσες της Ιταλίας. Χρησιμοποιείται σε πίτσες, κρεατικά, πουλερικά, ζυμαρικά ακόμη και σε θαλασσινά.




Arrabbiata

ΠΗΓΕΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

About Me

My photo
Lone wolf Veni Vidi Tweetevi